"Vrouwen in gevangenis Hasselt ruimen plaats voor moslimextremisten"

Archiefbeeld van de Hasseltse gevangenis.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld van de Hasseltse gevangenis.
De vrouwenafdeling van de Hasseltse gevangenis dreigt plaats te moeten ruimen voor extremistische moslimgedetineerden. Dat berichten Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag. Het Belang van Limburg kreeg de denkpiste bevestigd van 'goed ingelichte bronnen'.

Na de aanslagen in Parijs kondigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een actieplan "antiradicalisering" aan. In dat plan is sprake van het apart opsluiten van extremistische moslims en hun volgelingen. De voorbije weken hebben tal van inspecties en bezoeken plaatsgevonden in de gevangenis van Hasselt. Zo werd nagegaan of de strafinrichting geschikt is om geradicaliseerde gedetineerden op te vangen, ook inzake veiligheid. Zowel de gevangenis van Hasselt als die van Brugge zou aan Vlaamse zijde uitverkoren zijn.

In Hasselt vond overleg plaats met de vakbonden die pleiten voor extra beveiliging, goed opgeleid personeel en de garantie dat in Wallonië ook in twee gevangenissen geradicaliseerde gedetineerden worden opgevangen. De bonden vrezen een te grote toeloop in de Vlaamse strafinrichtingen.