'Vrienden' slaan met baseballbat dealer halfdood: vijf jaar cel

Een baseballbat (foto ter illlustratie).
iStock Een baseballbat (foto ter illlustratie).
Twee mannen die een goede vriend zwaar hebben toegetakeld met een baseballbat zijn daarvoor veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar met uitstel. Het slachtoffer was een drugsdealer die steeds veel geld op zak had, zijn vrienden hadden geldnood en besloten hem in de val te lokken en dan te bestelen.

De feiten dateren van 9 juni 2016 in Lier. Toen werd het slachtoffer door zijn drie vrienden gelokt met de mededeling dat ze drugs wilden kopen. Op de afgesproken plaats  werd de man toegetakeld met een baseballbat. Hij werd ruim een uur later halfdood in het midden van de straat aangetroffen. Doordat zijn broekzakken binnenstebuiten waren gekeerd, was het duidelijk dat het niet om een ongeval ging.

Zijn twee vrienden kwamen snel in beeld als mogelijke dader. De man was 1,5 maand in coma, verbleef daarna nog drie maanden in het ziekenhuis en moest nog zes maanden revalideren. Hij moest alles opnieuw leren, en stelt het nu verwonderlijk goed.

"Ommezwaai"

Een van de aanvallers ging bijna een maand later tot bekentenissen over maar beweert zelf niet geslagen te hebben. Hij kreeg een celstraf van vijf jaar met uitstel onder voorwaarden opgelegd. "Die feiten zijn ook voor hem een ommezwaai geweest, hij heeft begrepen dat hij de dingen anders moet aanpakken en heeft zijn leven nu beter georganiseerd", zegt meester Evelien Jacobs. De andere man zegt niet aanwezig te zijn geweest maar wel van de plannen van de anderen te hebben geweten. Hij kreeg een celstraf van vijf jaar waarvan de helft met uitstel. Het slachtoffer kreeg een voorlopige schadevergoeding van 32.323 euro toegewezen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Mooie "vrienden". De schadevergoeding is veel te weinig. Het slachtoffer is niet alleen fysiek beschadigd, maar ook mentaal (zijn hoop in de mensheid is weg).

 • pol van de velde

  Justitie is echt een humoristisch toneel moest het zo geen drama zijn. Nog enkele jaren en iemand vermoorden of half doodslaan wordt nauwelijks meer gestraft. Zijn die rechters nu echt van de wereld? Misschien eens controleren wat die nemen om zo te functioneren, denk dat we er van zouden verschieten moest hun speeksel getest worden.

 • Brigitte van der Zalm

  Artikel hierboven rijden ze onder invloed ne peuter dood. 1 jaar cel..

 • mieke vermeulen

  Vergeet niet dat de daders alle kosten zullen moeten betalen , de ziekenhuiskosten zullen vele tienduizenden bedragen .

 • jos meurrens

  Weer eens straffen die niet in verhouding staan met het misdrijf.Voor het zelfde geld was de man dood.