“Voorzitter die VRT niet autonoom kan laten werken, zit niet op zijn plaats”

Luc Van den Brande.
BELGA Luc Van den Brande.
Na het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts is de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, de gebeten hond bij het personeel. Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT, zegt dat hij de autonomie van de VRT altijd heeft verdedigd, en dat hij dat zal blijven doen. 

Vakbonden en een deel van het VRT-personeel houden maandag een 24 urenstaking, en daardoor is de programmatie op radio en tv aangepast. Aan het stakingspiket beklemtonen de vakbonden dat de VRT autonoom moet kunnen werken. "Als de voorzitter dat niet kan, dan zit hij niet op zijn plaats", aldus Michelle Graus van ACOD.

Hoeveel personeelsleden deelnemen aan de staking, kan Graus niet zeggen. "Maar we kunnen wel zeggen dat onze stakingsoproep heel goed wordt opgevolgd", klinkt het. De afgelopen dagen lieten enkele VRT-stemmen en -gezichten hun ongenoegen blijken over de stakingsactie. "#Team5to9 en ik staken maandag niet", schreef MNM-dj Tom De Cock op zijn blog. "Onze zender wordt gekaapt." Ook Annemie Struyf had kritiek op de staking.

Volgens Graus gaat het om een minderheid van het personeel. Ze wijst erop dat begin december nog 600 tot 700 van de 2.000 medewerkers naar het Martelarenplein trokken om te betogen tegen de besparingen. "Dat was ongezien, zeker als je weet dat we er toen voor hebben gekozen om de VRT draaiende te houden."

LEES OOK. Zo laat de VRT-staking zich voelen

De directe aanleiding voor de staking is de manier waarop CEO Paul Lembrechts precies een week geleden werd ontslagen. "Dat gebeurde als onderonsje van de voorzitter van de raad van bestuur en minister van Media Benjamin Dalle, op basis van een rapport dat niemand, zelfs niet de minister, mocht inkijken", klinkt het in een vakbondscommunicatie. De werkelijke reden achter het ontslag is, menen de vakbonden op basis van hun contacten, Lembrechts' verzet tegen de besparingen.

Paul Lembrechts.
Jonas Hamers Paul Lembrechts.

Het personeel heeft vragen bij de rol die Van den Brande hierin speelde. "De minister verwijst altijd naar de aandeelhouder, maar als makers, maar ook als kijkers en luisteraars, maken wij ook deel uit van de Vlaamse gemeenschap, en dus van de aandeelhouders", zegt Graus. "Tijdens deze nu al weken durende crisis zijn we echter nooit gehoord."

Onder de VRT-toren stond al om 7 uur een piket met een tiental vakbondsleden en vertegenwoordigers van personeelsorganisatie Iedereen VRT. Ze worden vergezeld door een van de reuzen van Hart boven hard. Op de middag, van 12 tot 14 uur, is er een solidariteitspiket waar ook vertegenwoordigers van andere sectoren, zoals de cultuursector, verwacht worden.

Er staat geen onderhoud gepland met de directie. "De staking is niet tegen hen gericht, maar we zullen ze straks hier zien passeren", besluit Graus. "Met de nieuwe CEO ad interim, Leo Hellemans, was er nog geen contact." 

CEO ad interim, Leo Hellemans, en voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT, Luc Van den Brande.
BELGA CEO ad interim, Leo Hellemans, en voorzitter van de raad van bestuur bij de VRT, Luc Van den Brande.

“In De Zevende Dag heeft de afgevaardigde van ACOD (Wies Descheemaecker, red.) nog gezegd dat hij niet twijfelt aan mijn absolute inzichten over de autonomie van de VRT”, reageert Luc Van den Brande.

De voorzitter beklemtoont daarnaast ook dat de autonomie verder versterkt is bij de hervormingen die eind jaren 90 werden doorgevoerd toen hij Vlaams minister-president was. “En ik wil dat zo houden”, aldus Van den Brande.

De afgelopen dagen lekten in de kranten trouwens nog meer details uit over de crisis aan de top van de VRT. De Standaard publiceert maandag een reconstructie waaruit moet blijken dat Van den Brande de hand boven Peter Claes, directeur Media en Productie, houdt, en zelf het ontslag van Claes tegenhield. “In dat artikel staan zes of zeven manifeste onwaarheden”, reageert Van den Brande. “Dit zal verder bekeken worden.”
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos duriau

  Is duidelijk nva - cd&v gemanipuleer. Zij willen vrt kapot voor hun vriendjes met de reclamezenders en zij dan mogen hun onwaarheden komen verkondigen aldaar.

 • vercammen georges

  de CD&V gaat plat op hun buik voor de N-VA.

 • Joris De Crom

  Joris De Crom Een directie die het belijd bepaald, ok een ceo als leider, maar wel moet deze dan op regelmatige tijdstippen verant wording afleggen aan de aandeel houders of hun afgevaardigde dit is het parlement en niet een raad van bestuur, veel te duur, en hier is dan alweer een besparing.

 • Jean Paul Leyman

  Alleen maar poenpakkers en oude zakken....

 • Emiel Vandeplas

  Een voorzitter ( 75 jaar ) die toelaat dat één enkele persoon dergelijke bindende contracten kan afsluiten is zelf zeer incompetent.