"Voorlopig geen proefeiland voor de kust van Knokke-Heist"

rv
Het proefeiland voor de kust van Knokke-Heist, waarmee de Vlaamse regering wil onderzoeken of een kunstmatig eiland de badstad beter kan beschermen tegen zware stormen, komt er op dit moment niet. Dat meldt federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) vandaag. De voorwaarden die De Backer had gesteld in zijn marien ruimtelijk plan (MRP) zijn niet vervuld.

Tegen de aanleg van het eiland tekende de Knokse burgemeester graaf Leopold Lippens verzet aan. Hij maakte vorige week bekend dat hij een gespecialiseerd advocatenkantoor de opdracht had gegeven alle juridische middelen in te zetten om de bouw van het proefeiland tegen te houden. De storm kan nu gaan liggen, want het eiland komt er voorlopig niet, zegt staatssecretaris De Backer.

Omdat Vlaanderen exclusief bevoegd is voor kustverdediging maar Noordzee en mariene ruimtelijke planning federale bevoegdheden zijn, nam De Backer in zijn MRP een zone voor een testeiland op. Het opzet is te bekijken hoe de kust op lange termijn beschermd kan worden tegen een duizendjarige storm. In 2020 zou moeten worden gestart met de aanleg van het 40 hectare grote kunstmatige eiland op 1,2 kilometer voor de Knokse kust, maar het proefproject leeft niet alle strenge voorwaarden van het MRP na, zegt De Backer.

Risicoanalyse

Hij legt uit dat wetenschappelijk aangetoond moet worden dat de voorziene plaats wel degelijk de beste plaats is om een testeiland te bouwen en dat alle mogelijke alternatieven onderzocht en tegen elkaar afgewogen moeten worden. Er mag ook geen negatieve impact zijn op het milieu, er moet een risicoanalyse uitgevoerd worden ten aanzien van het munitiestort uit de Eerste Wereldoorlog op een zandplaat in de omgeving en als de baten van het hele project niet zouden opwegen tegen de impact op het milieu of ander ruimtegebruik, moet de site in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden.

"Tussen de wens om een testeiland te bouwen en de bouw zelf, liggen nog heel wat wettelijke en praktische bezwaren", zegt De Backer. "Ook Vlaanderen heeft dit ondertussen ingezien en is gestart met het Complex Project Kustvisie. Mijn beleidscel volgt dit project nauwgezet op, om erop toe te zien dat de Noordzee geen speelplein wordt waar wilde ideeën zomaar ten uitvoer worden gelegd. Het is nu aan Vlaanderen, en Ben Weyts, om aan te tonen dat een eiland op deze plek de énige manier is om het charmante Knokke te beschermen."

Burgemeester

Knokke-Heist reageert opgelucht nu federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer heeft laten weten dat de voorwaarden voor een proefeiland voor de kust niet vervuld zijn. Knokke-Heist, en dan vooral burgemeester graaf Leopold Lippens, had zich daar fel tegen verzet. "Ik doe mijn hoed af voor de moedige keuze van De Backer", zegt hij.

Hoe Knokke-Heist dan wel beschermd moet worden, weet de burgemeester niet. "Nederland heeft 2 miljard geïnvesteerd en is terug afgestapt van eilanden omdat er enkel maar problemen bijkwamen, met erosie, zandophoping ... Zandsuppletie is een mogelijk alternatief en goed voor zowel toerisme als bescherming. Niet dat dat dé oplossing is, maar het kan een optie zijn."

Volgens Lippens waren de plannen van een eiland ingegeven door economische redenen, met name de haven van Zeebrugge. "We draaien een omzet van 700 miljoen euro, een flink pak meer dan de haven van Zeebrugge, en de toegevoegde waarde voor de staatskas ligt ook een pak hoger. Wij hebben iets en daar mag een proefeiland niet aan raken."
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Als ik het me goed herinner was er vroeger een natuurlijke barrière tegen een duizendjarige storm, geheten de duinen. Maar als ze die dingen overal weg halen moeten ze nu de gebouwen op die plaats maar zo sterk maken tot op een hoogte dat ze de stormzouden kunnen doorstaan. Maar wie zegd dat die storm de eerste duizendjaar komt . Of is het alleen te doen om een zitje in de raad van bestuur..

 • Johan De Clercq

  Was broer Lippens bij het Fortis debacle ook maar zo krachtig.......in 2008. Trouwens weten die niet dat daar in de hoek Heist Zeebrugge al de resten oorlogsmunitie van WO1 al 100 jaar te roesten ligt in het zeewater........

 • HUGO COOLSAET

  Was blijkbaar geen goed idee met de gemeenteverkiezingen in het vooruitzicht. Dus plan uitstellen tot na de verkiezingen.

 • johan vankeirs

  ik ben er zeker van dat de burgemeester het beste wil zowel Knokke als zijn inwoners.Ook de toeristen worden niet vergeten.Als hij moest zo slecht zijn zoals sommigen hier beweren zou hij al die jaren geen burgemeester zijn.Het zijn nog altijd de mensen van Knokke(gelukkig) die hun burgemeester verkiezen.Een meeloper is het nooit geweest zoals zovele anderen die de les gespeld zijn van hun "topman"

 • John Ulmer

  gezond verstand heeft gewonnen