"Voorlopig geen privacybezwaren tegen afname vingerafdrukken bij transmigranten"

rv
Aan transmigranten die hier asiel aanvragen mag volgens het vreemdelingenrecht gevraagd worden om hun vingerafdrukken te geven, maar de situatie is complexer bij mensen die hier geen asiel aanvragen. Toch zijn er momenteel geen principiële bezwaren, stelt de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), de opvolger van de Privacycommissie, in een reactie op het actieplan tegen transmigratie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Mensen die hier asiel aanvragen, kunnen verplicht worden om hun vingerafdrukken te geven. Zo kunnen de autoriteiten nagaan of ze in een andere EU-lidstaat al een asielaanvraag hebben ingediend. "Dat is zo geregeld in het vreemdelingenrecht, dat hiermee tegemoet komt aan de Europese regelgeving", stelt de GBA.

"De situatie is een stuk minder duidelijk bij transmigranten die hier geen asiel aanvragen, zeker wanneer ze niet verdacht worden van een strafbaar feit", klinkt het. "Er moet onderzocht worden of er alternatieven voor handen zijn die de privacy minder schenden. Vingerafdrukken zijn immers gevoelige biometrische data die onder de nieuwe Europese privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, extra beschermd moeten worden."

"Principieel hebben we niet meteen bezwaren, dus we wachten de situatie voorlopig af. We moeten natuurlijk nagaan of het systeem veilig wordt beheerd. Van zodra er klachten of vragen zijn, zullen we die zeker onderzoeken", verklaart voorzitter Willem Debeuckelaere.

Voorlopig bestaat er nog geen specifieke regelgeving voor transmigranten, maar volgens Debeuckelaere zal dat niet lang meer op zich laten wachten.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Transmigranten hebben hier GEEN RECHTEN illegalen hebben hier geen rechten is dat nu zo moeilijk voor die linkse correcte.Ga dat eens in hun land proberen illegaal rondlopen daar word niet zoveel zever verkocht als hier.

 • Marc Baeyens

  " zeker wanneer ze niet verdacht worden van een strafbaar feit" - illegaal en land binnenkomen, is dat geen strafbaar feit ? Hoe lang gaat onze ivoren-toren-justitie zich blijven opsluiten.

 • Ronald Van Roy

  Stop die flauwe kul over "privacy" aub ! Algemeen welzijn en veiligheid gaat voor. Mijn vingerafdrukken,Dna, en al wat ze willen mogen ze komen halen , ik doe niets verkeerd .

 • Lily De smet

  Een vraagje. Snappen jullie de bevolking niet? Horen jullie wat de bevolking wil????

 • freddy depaepe

  MIS ! transmigranten verblijven hier onrechtmatig zonder verblijfsvergunning dit is een crimineel feit en is dus strafbaar dus kunnen hun vingerafdrukken genomen worden, en ik ben geen adcocaat!!