"Voor ziekenwagen, druk 1": West-Vlamingen krijgen keuzemenu als ze hulpdiensten bellen

HLN
"Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2." Wie vanaf 1 oktober in de provincies West-Vlaanderen en Namen een noodnummer belt, zal die keuze moeten maken. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken. Op basis van de resultaten van het testproject zal in de komende maanden beslist worden of het systeem naar het hele land moet worden uitgebreid.

Het keuzemenu zal te horen zijn ongeacht of er naar 112, 101 of het oude nummer 100 wordt gebeld. De maatregel moet vermijden dat de calltakers de oproepen moeten doorschakelen. Achter de nummers 112 en 101 gaan immers twee verschillende structuren voor het beheer van noodoproepen schuil: een voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie.

Van zodra de beller zijn keuze maakt, wordt hij doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Als er geen cijfer wordt ingetoetst, wordt de boodschap één keer herhaald en daarna wordt de beller automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale. De operator kan dan nog steeds naar het juiste oproepcentrum doorschakelen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pierre De Smet

  Er zal ergens een enveloppe onder tafel doorgegeven zijn om deze software te mogen installeren

 • Danny Govaerts

  Weten ze daar niet dat er oudere hulp nodig kunnen hebben . En bellen met een GSM waar ze het toetsenbord niet van kunnen vinden eenmaal ze hun nummer gevormd hebben .. Zijn ze daar echt zo stom dat ze de oudere bevolking in de steek laten... Zeker het idee van een Jupie met een smartphone ....die geen raad heeft gevraagd aan zijn ouders.

 • Ronald Van Beneden

  Op wat trekt dat? Weer een nutteloze besparing. maatregel die bij ouderen enkel extra doden tot gevolg zal hebben Trouwens hebben mijn schoonouders nog zo een toestel met een kiesschijf. Druk 1 waar staat dat knopje?

 • Yvan Lissens

  Wel begrijpelijk als het over West-Vlamingen gaat. Naar het schijnt gaan ze ook een dergelijk project starten in Limburg, daar gaat men een half uur eerder moeten bellen dan dat het ongeval heeft plaatsgevonden. NB: ik woon in Kortrijk :p.

 • Patricia Meule

  Er gaan veel mensen sterven, als je nu op je alarm duwt gaat de lijn automatisch open en hoort de operator wat er gebeurd, men weet binnen de minuut wie je bent, ik ben daar ook dankbaar om, maar nu moet dit dus technologisch, modern en met een nummer, tegen dat je binnen bent is het te laat.