"Voor sommige landen werkt solidariteit maar in één richting"

BELGA
Premier Charles Michel laat zich zeer kritisch uit over enkele van zijn collega-regeringsleiders. De discussie over de migratiepolitiek op de eerste dag van de Europese top was "een bedroevend spektakel", aldus Michel. "Voor sommige landen werkt solidariteit maar in één richting."

Na een heetgebakerd debat vonden de 28 staatshoofden en regeringsleiders van de EU de voorbije nacht een akkoord over de spreiding van 40.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland over de andere lidstaten. In tegenstelling tot wat de Europese Commissie had voorgesteld, komt er geen verplicht spreidingssysteem, maar zullen de landen een vrijwillige bijdrage leveren.

Bedroevend
Dat is niet naar de zin van premier Michel, zo laat hij duidelijk merken bij de start van de tweede dag van de top. "Het was een bedroevend spektakel. Deze vergadering diende bijna tot niets", haalt hij uit voor de camera's. Michel noemt geen andere lidstaten bij naam, maar betreurt dat "voor sommige landen solidariteit in één richting werkt, maar niet in de andere".

Politieke wil

Voor België moet het migratiedossier op een adequate manier worden aangepakt, zegt de premier. "En dan gaat het niet alleen om cijfers, maar ook om politieke wil. (...) Er zijn landen die weinig inspanningen leveren." Het zijn met name de Baltische en enkele Oost-Europese landen die zich verzetten tegen de verplichte spreiding. "Ik ben pessimistisch", besluit Michel. "Dit is een groot probleem voor de toekomst."

Juncker
De voorbije nacht liet ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich al scherp uit. "Dat het uren duurt om (...) een akkoord te bereiken, bewijst dat Europa niet altijd voldoet aan de ambitieuze doelstellingen die het naar de buitenwereld graag uitdraagt."

"Ik ben pessimistisch. Dit is een groot probleem voor de toekomst."