"Voor honderdduizenden euro's fiscale fraude bij de Pfaffs"

Het Antwerpse gerecht voert een onderzoek naar fiscale fraude tegen de Pfaffs. Het zou gaan om honderdduizende euro's. Dat bevestigt het Antwerpse parket. Speurders voerden eind maart een huiszoeking uit in de villa van Jean-Marie Pfaff in Brasschaat. Er werden toen financiële documenten in beslag genomen. Omdat het onderzoek nog lopende is, is het Antwerpse parket echter karig met commentaar.

Het onderzoek is een gevolg van een aanhoudende discussie over een belastinggeschil van enkele honderdduizenden euro's tussen Pfaff en de fiscus. Dat belastinggeschil zou ontstaan zijn na enkele mislukte zakendeals van Jean-Marie Pfaff, waarbij een paar firma's over de kop gingen. De fiscus raakte uiteindelijk niet meer wijs uit het kluwen van vennootschappen rond Pfaff. Financieel zat het voor Vlaanderens bekendste doelman niet mee. Zijn nieuw opgerichte vennootschap D.K.L.C. (Debby, Kelly, Lyndsey, Carmen) zat in de rode cijfers en het eigen vermogen van Pfaff vertoonde ook een negatief saldo.

Realitysoap
In 2001 keerde het tij echter voor 'El Sympatico'. Niet toevallig kreeg hij in die periode een eigen realitysoap op vtm. Een lucratieve deal, zo bleek. Elke hoofdrolspeler (lees: volwassene in het huishouden) zou 25.000 euro hebben gekregen. De fiscus bleef echter argwaan koesteren. Ze stelde zich vragen over de vele voordelen in natura en sponsordeals die de Pfaffs aan de serie overhielden:

* een nieuwe keuken
* een nieuwe eetkamer
* een nieuw bureau voor jean-Marie
* Verscheidene plasma-tv's
* uitbouw en overdekking van zwembad
* herinrichting van appartement Sam en Kelly
* op cruise/vakantie met de hele familie
* meerdere dure auto's
* inrichting van de nagelstudio van Debby en Nicholas
* aanleg van tuin, ingebouwde trampoline en jacuzzi
* bouw en inrichting van de huizen van Sam en Kelly en van Lyndsey en Dave

De fiscus wil nu weten hoe ze dat allemaal hebben verkregen. Zelf betaald of gekregen als voordelen in natura? Zulke voordelen en sponsorinkomsten moeten immers ook aan de belastingen worden aangegeven. Belastingspecialiste Isabelle Tant illustreert dat met een voorbeeld: "Een BV staat model voor een reclamefolder van een reisbureau en krijgt in ruil een gratis citytrip. Dan moet de BV de normale prijs van die citytrip aangeven als belastbaar inkomen. De fiscus doet dikwijls moeilijk over deze voordelen in natura, leert mijn ervaring. Moet ook de partner belast worden als die meemag op citytrip? Of mag de citytrip als beroepskosten worden aangegeven?"

Opgehelderd
Voorlopig is er ook niemand in verdenking gesteld. Carmen Pfaff minimaliseert de feiten ondertussen. "De belastingen moeten altijd vanalles weten. 'Hoe heb je dit betaald? Hoe kom je daaraan?' Wij hebben alles uitgelegd, dus dat is opgehelderd. Je moet er niet te veel woorden aan vuil maken." (hln/het laatste nieuws)