"Voor gezinnen is de maat nu vol"

PHOTO_NEWS
De Gezinsbond is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse regering met de kinderbijslag. Volgens de Gezinsbond wil de regering de leeftijdsbijslagen op 6, 12 en 18 jaar afschaffen.

"Voor gezinnen met grotere kinderen wordt dit een zeer bittere pil", klinkt het. Een petitie voor het behoud van de leeftijsbijslagen is intussen ondertekend door meer dan 10.000 mensen (online of op papier). De Gezinsbond is ook niet van plan het daarbij te laten. "Verdere acties zullen volgen", waarschuwt de organisatie.

De kinderbijslag is een Vlaamse bevoegdheid geworden en de Vlaamse regering wil het bijslagstelsel vanaf 2017 aanpassen. "Wat daarover in het regeerakkoord staat, baart de Gezinsbond grote zorgen. Er komt één bedrag dat gelijk is voor alle kinderen. Probleem is dat dat bedrag niet verhoogt met de leeftijd", luidt het.

"Hoe groter gezin, hoe groter verlies"
Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond: "Als elk kind dezelfde kinderbijslag krijgt, zonder leeftijdsbijslagen, gaan zelfs gezinnen met 2 kinderen er op achteruit eens ze de lagere school ontgroeien. Dat verlies kan oplopen tot honderden euro's per maand als de kinderen verder studeren. Hoe groter het gezin, hoe groter het verlies. We willen dat de leeftijdsbijslagen behouden blijven, want kinderen kosten meer naarmate ze ouder worden."

"Voor gezinnen is de maat nu vol", stelt de Gezinsbond. De afschaffing van de leeftijdsbijslagen komt volgens de organisatie bovenop alle andere besparingen, gaande van de indexsprong tot de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs.

Dreigen met acties
"Wij aanvaarden niet dat de Vlaamse regering de leeftijdsbijslagen afschaft. Met de petitie roepen we gezinnen op om samen met ons te strijden voor het behoud van de leeftijdsbijslagen. Verdere acties zullen volgen", besluit de gezinsorganisatie.

Als elk kind dezelfde kinderbijslag krijgt, zonder leeftijdsbijslagen, gaan zelfs gezinnen met 2 kinderen er op achteruit eens ze de lagere school ontgroeien

Voorzitter Frans Schotte