“Voor brandweer, kies 1": noodnummers 112 en 101 voortaan met keuzemenu

Shutterstock
Wie naar een van de noodnummers 112 en 101 belt, krijgt vanaf dinsdag eerst een keuzemenu te horen. Daar zal de beller moeten kiezen of hij belt voor een ziekenwagen of de brandweer (toets 1) of voor de politie (toets 2). Maar ook wie geen keuze maakt, of de verkeerde, wordt geholpen, zo meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken maandag. 

"Het invoeren van het nieuwe keuzemenu heeft als doel om mensen in nood nog sneller de gepaste hulp te bieden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Er zal naar verwachting minder tijd verloren gaan met nodeloze oproepen of met het doorschakelen van verkeerde oproepen van het ene noodnummer naar het andere.

Het keuzemenu werd tussen 1 oktober 2018 en 17 januari 2019 getest in de provincies Namen en West-Vlaanderen. "De inwoners van deze twee provincies hebben het nieuwe systeem zonder problemen in gebruik genomen en de FOD Binnenlandse Zaken heeft geen klachten ontvangen, wat ertoe leidde dat het project nationaal uitgerold kon worden", aldus De Crem.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoort de beller de boodschap van het keuzemenu in het Nederlands en in het Frans, in de provincie Luik in het Frans en het Duits.

Het keuzemenu lijkt op dat van de app 112, waar je ook eerst een keuze moet maken tussen ziekenwagen, brandweer en politie. Het noodnummer 112 is in België normaal vooral bedoeld voor dringende hulp van een ambulance of de brandweer, en 101 voor politiehulp. Het wordt ingevoerd naar aanleiding van de Europese 112-dag (op 11/2 of 11 februari).
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank De Rycke

  Dus mensen die in paniek zijn ...gaan we nog een beetje meer op de rooster leggen en aan het lijntje houden ?! Waar halen ze dit toch pffff

 • Kristof Van Impe

  mensen in echte nood ga je niet helpen met een keuze menu er bij te plaatsen

 • Clarisse De Cock

  Het is en het zal zo blijven, iets dat goed werkt of functioneert dat moet altijd iemand veranderen zo hebben ze ook eens hun stempel kunnen zetten. Het maakt niet uit of het systeem verslechtert of gelijk blijft want verbeteren doen ze het nooit. Hij heeft natuurlijk langer op school vertoeft dan ik.

 • Nico Vansimpsen

  Toch lekker als je ligt te creperen of als je geen adem meer krijgt. 15 sec, wat is dat nu op een mensen leven. Anders moet Decrem zelf zijn adem eens inhouden voor 15 sec. Terwijl iemand op zijn borstkas staat.

 • marijke boulet

  Ik heb al maanden de app "112.be" op mijn smartphone staan .