“Voor 3.446 kinderen geen plaats in Brussels Nederlandstalig basisonderwijs”

Getty Images
Het is tijd dat de overheden oplossingen zoeken en geld vrijmaken voor het tekort aan schoolplaatsen in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs, zo stelt het burgercollectief Ieder Kind Een Stoel vandaag. Voor 3.446 kinderen werd er nog geen plaats gevonden in het basisonderwijs, blijkt uit cijfers van het Lokaal Overleg Platform Brussel.

Voor de ouders van 2.968 kinderen was het antwoord positief, maar voor een grotere groep, 3.446 kinderen, werd momenteel geen plaats gevonden. En dat ondanks een forse verhoging van de capaciteit, want er kwamen 1.221 plaatsen bij. Ook de aanmeldingen blijven stijgen.

"Op lange termijn moet er gekeken worden naar stadsontwikkeling. Op korte termijn moet er voor iedereen een plaats zijn. Op welke manier maakt niet uit en zo moeilijk kan dat niet zijn. Je hebt een locatie nodig en dan kan je er containerklassen op zetten", stelt Els Lenaerts van Ieder Kind Een Stoel. "Ik hoor vaak dat het om budget gaat, maar voor ons gaat het om prioriteiten. Het geld kan ergens anders gehaald worden, want kinderen zijn een prioriteit en onderwijs is een basisrecht", verklaart Lenaerts.

In januari kreeg de burgerorganisatie van de rechtbank in eerste aanleg ongelijk tegen de vier overheden die het had aangeklaagd voor het plaatsgebrek in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. "Ons standpunt blijft hetzelfde. Het is heel goed dat ze allemaal inspanningen leveren, maar het resultaat verandert niet. Het tekort is nog even groot", aldus Lenaerts.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Vandamme

  Belachelijk Onmiddellijk geld vrijmaken en plaatsen bij creëren. Als we het Nederlands in Brussel willen promoten, dan meoten we dat via het onderwijs doen. Of die kinderen Vlaamse ouders hebben, Franstalige of wat dan ook, dat speelt geen enkele rol.

 • rik lagrou

  Als men enkel kinderen waarvan ouders Vlaams ID hebben +Vlaamse zorgverzekering betalen zal plaats genoeg zijn Franstalige ID Zoals Familie (Laken)Vlaamse School Centrum Brussel Net alsof geen scholen in Laken zijn-waren!

 • Daniel Bamps

  En dat als gevolg dat kinderen van buitenlandse origine waarvan de ouders geen letter Nederlands verstaan daar veel plaatsen innemen . Dat was zo al in i 1986 toen mijn zoon daar naar een gemeentelijke basisschool ging. De helft van zijn klasgenootjes waren marokkanen en veel Turken . Daardoor werd de kwaliteit van zijn studie negatief beinvloed. Als Vlaamstalig kindje heeft hij het tweede kleuterklasje niet hoeven te doen en mocht direct van het eerste naar het derde leerjaar.

 • Jef Van De Plas

  het is een schandaal, maar verder functioneert Brussel uitstekend