"Vliegtuigramp boven Brussels Airport nipt vermeden"

Archiefbeeld.
THINKSTOCK Archiefbeeld.
Een Boeing 747-400 vrachtvliegtuig heeft zondagavond bijna een luchtvaartramp veroorzaakt op Brussels Airport, toen het bij het opstijgen van startbaan 19 op 200 meter hoogte in de richting van Sterrebeek, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Sint-Pieters-Woluwe dreigde mis te gaan. Dat heeft de vereniging van buurtbewoners "Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder" (BUTV) vandaag bekendgemaakt.

Het was een vliegtuig van de Turkse maatschappij My Cargo Magna Airlines. Het steeg op om 23.55 uur en vloog boven de woningen van Sterrebeek en Wezembeek-Oppem. Volgens de BUTV "vloog het vliegtuig buiten zijn luchtcorridor en slaagde het er niet in om hoogte te maken. Dit alles ging gepaard met een onbeschrijflijk en afgrijselijk lawaai."

De vereniging betreurt het gebrek aan respect van Belgocontrol voor de luchtvaartprocedures en "verwondert zich erover dat er steeds vaker 's nachts vliegtuigen opstijgen die niet mogen vertrekken op die nachtelijke tijdstippen en die buiten de toegestane trajecten vliegen".

Klacht ingediend
De vereniging eist sancties en wil dat er een onderzoek komt naar de beweegredenen van Belgocontrol om de regelgeving rond Brussels Airport niet te respecteren. De burgemeester van Wezembeek-Oppem en bestuurder van de vereniging BUTV Frédéric Petit heeft een klacht ingediend tegen de betrokken luchtvaartmaatschappij en tegen Belgocontrol wegens het niet respecteren van de luchtvaartregels en het in gevaar brengen van personen.

"Veiligheid nooit in het gedrang"
"De vlucht van de B747 van baan 19 zondagavond om 23.54 uur heeft op geen enkel moment de veiligheid van het beheer van het luchtverkeer in het gedrang gebracht." Dat stelt Belgocontrol in een reactie op de klacht van BUTV. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) vraagt het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart om een onderzoek in te stellen naar het incident. Hij wil dat de vluchtplannen worden gecontroleerd. Belgocontrol zegt dat het alle informatie aan het Directoraat-Generaal zal overmaken.

Belgocontrol bevestigt dat een B747 vorige nacht om 23.54 uur is opgestegen van baan 19 op de luchthaven van Brussel-Nationaal. "De B747 is van baan 19 opgestegen conform het van kracht zijnde banengebruikplan voor de nacht van zondag op maandag: alle vluchten stijgen op van baan 19, behalve indien de piloot vraagt om van een andere baan gebruik te maken (bijvoorbeeld als de vracht van het toestel of de weersomstandigheden het gebruik van een langere baan vereisen)", stelt Belgocontrol. "De vlucht heeft op geen enkel moment de veiligheid van het beheer van het luchtverkeer in het gedrang gebracht."

Belgocontrol voegt er nog aan toe dat ze geen bevoegdheid heeft en over geen rechtsmiddel beschikt "om een toestel het opstijgen te weigeren voor redenen anders dan deze die verband houden met de veiligheid van de luchtvaartnavigatie".