“Vlamingen zijn niet grootste gevers en als ze het doen hebben ze daar verschillende redenen voor”

Peter Bulckaen verkocht vrijdag stickers van het Rode Kruis in het centrum van Geluwe.
Maxime Petit Peter Bulckaen verkocht vrijdag stickers van het Rode Kruis in het centrum van Geluwe.
“5 euro voor een Rode Kruissticker is niet fiscaal aftrekbaar en dus geen slimme zet”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus. “Maar veel mensen willen ook voor minder dan 40 euro een goed doel steunen”, weerlegt het Rode Kruis. En daar hebben ze verschillende redenen voor, zo blijkt.

Vlamingen zijn niet de grootste gevers, zo blijkt uit onderzoek. En àls ze het doen, dan hebben ze daar verschillende redenen voor. Het goede doel in kwestie een warm hart toedragen, is daar niet altijd één van trouwens. “Dat is het meest nobele uiteraard, maar heel vaak gaat het ook om sociale wenselijkheid”, zegt cultuursocioloog Walter Weyns. “Je wilt niet op een kruispunt staan en een Rode Kruissticker weigeren terwijl iedereen toekijkt. Oké, zo’n file mag dan wel vrij anoniem zijn, het kan meespelen. Dat geldt ook voor andere verkoopacties.”

Daarbij hoort ook dat schenken aan het goede doel een vorm van status is. “Voor jezelf en voor anderen. Je stelt jezelf gerust dat je ‘toch wel een goed mens bent’. En tegelijk laat je anderen zien dat je een goed mens bent.”

Bovendien kunnen heel wat mensen geen neen zeggen aan die jonge, enthousiaste kerel die voor Oxfam opdraaft in de winkelstraat of voor de nobele Rode Kruisverkoper aan het rode licht. “Enerzijds doet de sympathie die we voor een verkoper voelen, vaak schenken. Anderzijds geven we ook om er van af te zijn. Afwijzen is niet prettig, je verantwoorden evenmin. Iemand die om geld voor een goed doel komt vragen, kan als een obstakel gezien worden. Door snel toch te betalen- ook al voel je weinig voor die organisatie- ruim je het uit de weg.”

Dat een gift vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar is, speelt voor sommigen ook mee. En er zijn ook religieuze motieven. Al spelen die in ons land een stuk minder dan in bepaalde andere landen. “Als je religie verwacht dat je aalmoezen geeft, kan het zijn dat je je daar ook aan houdt. Als een morele plicht. In Nederland zit dat er bijvoorbeeld nog iets dieper in. In de Verenigde Staten ook.”
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Wouters

  Als alleenstaande betaal ik meer dan genoeg belastingen en ik krijg er zelf weinig voor terug. Bij elke grote actie komt de Federale en de Vlaamse regering met een cheque van een paar miljoen, dat is van ons belastinggeld. Ook de EU geeft veel geld uit aan NGO's, en dan weet de EU nog niet waar ze dat geld aan spenderen.

 • Edgard Gielis

  ik geef niets meer ga naar BDW mijn index terug halen en ik geef terug en ook vrijwilgers werk doe ik ook niet dank zij BDW niets is gratis ook die job niet dus

 • christophe van den eynde

  Ik geef bloed, daarmee steun ik het rode kruis méér dan genoeg vind ik. Als je weet wat een zakje bloed kost....

 • Gaston Armi

  Vier indexsprongen, solidariteitsbijdrage, steeds hoger geïndexeerde facturen, abnormaal hoge energiekosten, enz....... Ik geef NIETS meer.

 • johan vankeirs

  Die dit zeggen moeten rood komen van schaamte.De Vlamingen moeten niets meer geven,Zij betalen reeds vele jaren om de rest van Belgie recht te houden.Daar kraait geen haan over nietwaar!.