"Vlaamse regering moet beslissen hoe ze Oosterweel gaat betalen"

Het BAM-plan voor de Oosterweelverbinding.
BELGA Het BAM-plan voor de Oosterweelverbinding.
De Vlaamse regering moet dringend beslissen waar ze het geld voor de Antwerpse Oosterweelverbinding gaat halen, zo stelt het Rekenhof in een kritisch rapport waarover De Tijd bericht. Oosterweel zou 3,2 miljard euro kosten.

De Vlaamse regering wil bij Europa een uitzondering vragen op de strenge begrotingsregels. Vlaanderen hoopt de Oosterweelverbinding te bekostigen via een zogenoemde investeringsclausule, die een begrotingstekort onder 3 procent toelaat voor een belangrijke investering. Volgens het Rekenhof voldoet ons land echter niet aan de criteria voor zo'n clausule. De regering-Bourgeois zal dus zelf op zoek moeten gaan naar geld.

Het gaat om een investering van ongeveer een half miljard euro per jaar tussen 2017 en 2022. Het Rekenhof wil weten hoe de Vlaamse regering dat denkt te betalen en wijst er op dat de financiering "een belangrijk aandachtspunt" is voor de realisatie van de Oosterweelverbinding.

Veel opties heeft de Vlaamse regering niet omdat ze tegen 2017 een begroting in evenwicht wil voorleggen. Om dat te bereiken zou ze de kosten voor de Oosterweelverbinding moeten compenseren via hogere belastingen of extra besparingen.

Ook de oppositie eist duidelijkheid. "De Vlaamse regering maakt zich hier veel te gemakkelijk van af", stelt Vlaams Parlementslid Wouter Van Besien (Groen). "Het verontrust me dat ze zelf niet weet hoe ze dat zal betalen. We hebben dringend nood aan een nieuwe meerjarenraming."