"Vlaams Energiebedrijf is overbodige instelling"

PHOTO_NEWS
Dat het Vlaams Energiebedrijf (VEB) zijn meerwaarde aantoont door in de toekomst 40 miljoen euro te kunnen besparen op de energiefactuur van de Vlaamse overheid, is volgens Open Vld'er Lode Vereeck, "klinkklare onzin". "De besparingen die het VEB op de aankoop van energie wil realiseren, hadden perfect door bestaande instellingen kunnen gebeuren. De enige nuttige besparing is een besparing op het VEB zelf", zegt Vereeck.

Alle Vlaamse overheidsinstanties kunnen vanaf 2015 bij het Vlaams Energiebedrijf (VEB) terecht voor hun energieaankopen. Dat kan een besparing opleveren van 40 miljoen euro. Dat zegt VEB-voorzitter Andries Gryffroy vandaag in De Morgen.

Lode Vereeck, die zich in het Vlaams Parlement jarenlang verzet heeft tegen de oprichting van het VEB, countert de stelling van Gryffroy. "De taken die het VEB uitvoert kunnen perfect door bestaande Vlaamse instellingen gedaan worden. Het samen aankopen van energie is een taak die bijvoorbeeld perfect door het Agentschap Facilitair Management (AFM) kan gebeuren", aldus Vereeck.

Dat het VEB voor de Vlaamse overheid een besparing van 40 miljoen op de energiefactuur kan betekenen is volgens de Open Vld'er dan ook "klinkklare onzin". "Ik begrijp dat VEB-voorzitter Gryffroy zijn mislukking probeert te verdoezelen, maar zijn redenering houdt geen steek. Het VEB is en blijft een volstrekt overbodige instelling. De enige nuttige besparing is een besparing op het VEB zelf".

Vereeck maakt de vergelijking met een voetbalploeg. "De ploeg heeft twee keepers die hun werk doen en veel ballen tegenhouden. Toch koopt de ploeg een derde keeper. Die blijkt de ballen ook goed tegen te houden. Maar ondertussen heeft de ploeg wel kosten gedaan voor de aankoop van die derde keeper".