“Verwijten van N-VA richting Brussel en Wallonië niet correct”, vindt De Croo

Johan Van Overtveldt en Alexander De Croo.
belga/rv Johan Van Overtveldt en Alexander De Croo.
Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt de verwijtende vinger van de N-VA richting Brussel en Wallonië niet juist. Dat zegt hij in de studio van VTM NIEUWS als reactie op de communautaire tik die financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) gisteren uitdeelde. De N-VA’er zei dat de begroting een pak gezonder zou zijn als de werkloosheid – vooral in Franstalig België – zou zakken.

Het begrotingstekort in ons land kan meteen opgelost worden als in Brussel en Wallonië meer mensen aan de slag gaan. Dat zei minister Van Overtveldt gisteren aan VTM NIEUWS op Finance Avenue, een event georganiseerd door De Tijd en L’Echo. Met die communautaire prik richting Franstalig België probeerde de minister de kritiek te counteren dat hij en de N-VA het begrotingstekort niet hebben weggewerkt.

Dat vindt vicepremier De Croo niet correct. “Meneer Van Overtveldt heeft gelijk als hij zegt als we meer mensen aan het werk krijgen, we een gezondere begroting zouden hebben”, begint hij. “Maar de invulling van de N-VA die altijd met de vinger wijst in de richting van Brussel en Wallonië is niet juist.” De Croo denkt niet dat de werkloosheid communautair uitspelen iets zou oplossen.

Vlaanderen doet het volgens De Croo wel beter dan Wallonië, maar hij voegt eraan toe dat we het daarom niet beter doen in vergelijking met het buitenland. “In vergelijking met Nederland en Duitsland doen we het niet zo goed.” 

Bekijk het integrale gesprek:
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Hegge

  De Croo is minister van ontwikkeling waarvan we te lezen hebben gekregen dat bedrijven voor 122 miljard weggesluisd hebben naar Paradijzen en och arme een paar honderd miljoen naar ten dode opgeschreven gebieden. Het is maar net hoe je ontwikkeling en globalisatie bekijkt en er effectief aan meewerkt. Een liberaal op ontwikkelingshulp daar heb ik vragen en kanttekeningen bij. Een journalist als minister van Financien evenzeer.

 • André Herbots

  Lucien Peeters, er zijn nog landen die geen havens hebben.Kijk naar Luxemburg, Zwitserland dat zijn landen die er nog beter voorstaan dan Belgie.

 • Erik Desloover

  wanneer is decroo eens in brussel en of wallonie geweest .

 • Gilbert Vermeersch

  Te weinig bijdragen om staatsschuld sneller af te bouwen is wel degelijk de fout van WalloBru. Met JVO is staatsschuld (te weinig) gedaald. Eerlijk is eerlijk. Is ook bewezen, van Wallonië nooit één cent naar Vl. gekomen, zij krijgen vandaag nog wel miljarden/jaar van Vl. Onze grootouders, les sale Flamant (en ik kan het weten) werkten daar onder het minimum loon. Ben ik nu, omdat ik niet meer CD&v stem, een Flamingant? OK..

 • JAN krommentak

  Michael , het klopt dat de Vlaming daar veel werk vond maar u vergeet te vermelden onder welke omstandigheden tv een wijdde hier ooit een reportage aan met commentaar van zij die daar toen werkte dit was uitbuitingen ten top dit was de bourgeoisi die de plak zwaaide en volledig draaide op de werkkracht van de Vlaming de Vlamingen hebben de Walen nooit op deze mannier geschoffeerd integendeel ondertussen ondersteunen wij hen al 50 jaar financieel bovenop hun slavernij .