“Veroordeel Trudeau niet om wat hij in een jonge zotte bui deed”

Blackface-beelden liggen gevoelig door onderdrukking van zwarten in het verleden

Bernd von Jutrczenka/dpa
De Canadese premier Justin Trudeau wordt weggezet als een racist  omdat er beelden van hem zijn opgedoken met een zwart geschminkt gezicht. “Nu zou dit totaal fout zijn, maar ik ga niemand veroordelen om wat hij in een zotte bui deed toen hij jong was”, zegt ex-voetballer Paul Beloy.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor alle duidelijkheid: in Canada staan de verkiezingen voor de deur en het is vooral de tegenstander van Trudeau, Andrew Scheer van de Conservatieve Partij, die hoopt dat de blackface-beelden hem winst zullen opleveren in het stemhokje. Hij was er als de kippen bij om Trudeau - die ooit de reputatie had een brandschoon politicus te zijn - als racist te bestempelen. Op één van de foto’s is Trudeau inderdaad te zien in Arabische gewaden met een zwart geschminkt hoofd. Maar het gaat wel om oude beelden van verkleedfeestjes, onder andere uit de middelbare school.

“Ik begrijp dat mensen hier aanstoot aan nemen”, zegt de Congolees-Belgische ex-voetballer Beloy (62). Hij is auteur van het boek Vuile zwarte: racisme in het Belgische voetbal. “Maar ik ga niemand veroordelen omdat ze zich voor de grap geel, groen, zwart of blauw geschminkt hebben toen ze jong waren. Als je je voor alle zaken moet rechtvaardigen die je als jonge gast in een zotte bui gedaan hebt, wordt het moeilijk. We moeten logisch blijven. Anderzijds kan ik het wel appreciëren dat zwarte zwarte piet niet meer bestaat. Dat dikke-lippen-gedoe mag wel eens stoppen. Dat zwarte piet nu roetvegen heeft op zijn gezicht, vind ik prima. Hij komt tenslotte uit de schoorsteen We leven niet meer in een maatschappij waar zwarten achteraan in de bus moeten gaan zitten, maar in een samenleving met een gemengde populatie. Er wonen hier heel veel mensen van Afrikaanse origine. We zijn geëvolueerd naar een sint-piet-verhaal 2.0.”

Tijden veranderd

De tijden zijn veranderd, met andere woorden. “De discussie is intussen grondig gevoerd. Als Trudeau dit nú gedaan had, in zijn functie en op zijn leeftijd, zou het wél totaal fout zijn. Weet je wat het eerste was wat mijn kinderen me vroegen toen ik met hen naar Disneyland Parijs ging ? Ze waren toen vijf, zeven en acht jaar. ‘Papa, waarom zijn alle mensen die moeten kuisen, zwart?’ Die tijd is voorbij, sorry. En dan moeten wij ons verantwoorden waarom wij het moeilijk hebben met zo’n blackface?”

Ook Malik Mohammed (27), vooral bekend als Kenneth uit de VTM-serie De Luizenmoeder, verwijst naar het verleden om te duiden waarom een blackface zo gevoelig ligt. “Het gaat over de historie achter zwart zijn. Het verwijst naar de slavernij en de onderdrukking van de zwarten”, verduidelijkt Malik, die Keniaanse roots heeft. “In films werden blanken destijds zwart geschilderd zodat ze criminelen konden spelen. Maar ik vind die heisa over Trudeau wel een hele moeilijke. Ik probeer er niet op te springen want de tijden zijn veranderd.”

Voor N-VA-politicus Assita Kanko (39) is die gevoeligheid voor een blackface al helemaal iets uit het verleden, uit een andere context. Zij is de enige Belgische zwarte in het Europees parlement. “Ik snap niet dat iemand tijd heeft om hiervan wakker te liggen. Black confidence is mijn motto. Als ik morgen mijn gezicht wit schilder, vind jij dat dan erg ? Als blanke mensen Afrikaanse kledij dragen, mag dat ook niet. Ik vind dat onnozel. Ik zeg dan altijd dat die kledij niet uit Afrika komt maar gemaakt is in Helmond, in Nederland. Trouwens, ik draag elke dag westerse kledij. Niemand ligt daar wakker van.”
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dries Peeters

  geen medelijden. hij heeft het niet 1 keer gedaan maar meerdere keren en hij was 29 jaar toen dus geen tiener of student.

 • Sunno Hamar

  Ik heb alleen maar minachting voor Justin Trudeau en zijn walgelijke onderdanige progressiviteit, de kerel heeft geen enkele positieve kwaliteit. Maar om hem als racistisch te bestempelen omdat hij eens een keer op een verkleedfeestje zijn gezicht zwart geverfd heeft is ongehoord belachelijk. Dit gebeuren kan toch evengoed geïnterpreteerd worden als een gebaar van respect voor een andere kultuur.

 • Jan De Korte

  En had Theo Francken het gedaan het kot was te klein.

 • Febe Chapin

  Justin Trudeau is de laatste persoon op aarde die je zou kunnen stempelen als een racist. Hij is net een voorbeeld van de mensheid als je hem een beetje kent. Een mens met een grote hart en open armen voor alle mensen.

 • Steven Mullenders

  Ooo wat een schande, hij heeft zich geschminkt! In iemand anders verkleed, hoe durft hij! De wereld is zot geworden. Doe eens normaal aub!