"Veroordeel seksistische haatspraak even snel als racisme"

iStock
Naar aanleiding van de ophefmakende Pano-reportage over de vereniging Schild & Vrienden roept het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) op het wettelijk kader te versterken om seksistische haatspraak tegen te gaan. "Nu wordt het foute signaal gegeven dat racisme een groter en belangrijker probleem is dan seksisme", klinkt het.

Het aanzetten tot haat, geweld, discriminatie en segregatie op basis van geslacht is in principe een strafbaar feit, maar wanneer die strafbare meningen via digitale communicatiemiddelen worden verspreid, is er sprake van een drukpersmisdrijf. Over zo'n misdrijf moet het hof van assisen zich buigen, die daarvoor een jury bijeen moet roepen, legt het IGVM vandaag uit in een persbericht. Volgens het instituut worden dergelijke misdrijven vaak niet prioritair of opportuun beschouwd, waardoor seksistische haatspraak vrijwel nooit vervolgd wordt. 

Bij racistische haatspraak ligt dat anders. Dat kan sinds de grondwetswijziging van 1999 vervolgd worden voor de correctionele rechtbank. Dat gebeurt dus sneller en vaker, stelt het instituut. "Dit geeft het foute signaal dat racisme een groter en belangrijker probleem is dan seksisme", klinkt het.

Wettelijk kader

Daarom roept de onafhankelijke federale overheidsinstelling de wetgever op de Grondwet te wijzigen voor seksistische of transfobe meningen die aanzetten tot haat of geweld. "Het is van belang om een democratische en gelijkwaardige samenleving te creëren", staat er in het persbericht.

Op de Pano-reportage zelf wil het instituut nog niet ingaan. Het wil eerst de feiten van de zaak analyseren. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marieke Marcelis

    Vrouwen worden dagelijks gediscrimineerd

  • Paul Boutsen

    Seksisme moet veroordeeld worden, maar de ongelijkheid tussen man en vrouw ingegeven door één bepaald geloof, wordt stilletjes getolereerd en zelfs in sommige gevallen aangemoedigd onder de vorm van "eigen cultuur".