"Verkrachters en pedoseksuelen hervallen minder vaak dan andere criminelen"

ANP
Seksuele delinquenten belanden minder vaak opnieuw in de gevangenis dan andere criminelen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).

De onderzoekers bekeken de recidivecijfers van 14.754 veroordeelden die tussen 2003 en 2005 vrijkwamen. Elf procent van die groep is seksueel delinquent en zat vast voor minstens één feit van verkrachting, pedofilie, seksueel geweld of exhibitionisme. "Over een periode van 10 jaar is 37,6 procent van de seksueel delinquenten op zijn minst 1 keer opnieuw opgesloten. Tegenover 48,6 procent bij de niet-seksuele delinquenten", aldus het onderzoek. 

Vrijgekomen

De onderzoekers gingen 1, 2, 3, 5 en 10 jaar later na in welke mate de vrijgekomen gedetineerden opnieuw opgesloten werden. Bleek dat seksueel delinquenten voor elke periode beter scoorden dan niet-seksuele delinquenten. In elke periode werden er minder seksueel delinquenten opnieuw opgesloten in vergelijking met de anderen.

Hulpverleners bevestigen die vaststelling. Ook zij zien dat in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, seksueel delinquenten geholpen kunnen worden zodat ze niet hervallen. Die hulp is een combinatie van therapie en medicatie.

Later

Als ze recidiveren, doen zedendelinquenten dat ook later. Gemiddeld zijn zedendelinquenten 1165 dagen vrij voor ze weer in de gevangenis belanden. Bij andere criminelen duurt het gemiddeld maar 1079 dagen voor ze weer in de fout gaan en terug de cel in moeten. Gemiddeld worden zedendaders 2,26 keer opnieuw opgesloten, tegenover 2,52 keer bij ander daders.

De helft van de zedendelinquenten combineert meerdere seksuele delicten. En 7 op de 10 plegen ook andere criminele feiten, die niet seksueel van aard zijn. Vergeleken met de algemene gevangenispopulatie worden daders van zedenfeiten langer opgesloten. Ze zijn ouder op het moment van vrijlating.  
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Houben

  Dus omdat ze minder recidiveren zijn verkrachters en smerige perverten die niet met hun poten van kinderen kunnen blijven, ok? Wat voor onnozele praat is dát!!! Wie durft ons dat komen wijsmaken?! Al een hele tijd wordt ons voorgekauwd dat pedofilie sociaal aanvaardbaar moet worden, HOU ERMEE OP!!!

 • ka Van der Linden

  Eindelijk eens positief nieuws. Dat geeft een mens weer een goed gevoel. Dank u dank u

 • Jan De Smet

  Wat is hier eigenlijk de bedoeling van? We gaan stilaan maar zeker naar een compleet straffeloze maatschappij.

 • jan theys

  Geloof er niets van ze hervallen 100%

 • Eida Lam

  Ze kunnen het dus beter verbergen. Of met andere woorden: na opgesloten te zijn hebben ze gewoon geleerd om geniepiger te zijn. Tis maar hoe je het interpreteert zeker?