"Verbied elke vergadering van partij Islam"

Louis Bouchez (MR).
BELGA Louis Bouchez (MR).
Het aantal aangekondigde initiatieven om de partij Islam te verbieden en te beletten campagne te voeren, neemt de laatste dagen toe. Het laatste in de rij is het voornemen van het Bergense gemeenteraadslid Georges-Louis Bouchez (MR). 

In de kranten van SudPresse kondigt de lijsttrekker van "Mons en Mieux" een motie aan die elke vergadering van de partij verbiedt. Bouchez wil dat de motie als model dient voor de andere Belgische gemeenten.

De politieke wereld stond de voorbije week op haar achterste poten over de standpunten van de voorman van de partij Islam. Die beschikt vandaag slechts over twee gemeenteraadsleden in het Brussels gewest: een in Anderlecht en een in Molenbeek, de twee gemeenten waar ze bij de verkiezingen van 2012 met een lijst was opgekomen. Dit najaar wil Islam in 28 gemeenten in Brussel en Wallonië opkomen.

Andere partijen

Aan Vlaamse zijde willen N-VA en Open Vld werk maken van wetgeving om extremistische partijen als Islam tot de orde te roepen. Aan Franstalige zijde pleitte Kamerlid Richard Miller (MR) voor een verbod, net als DéFI-voorzitter Olivier Maingain. 

Zondag was het de beurt aan Laurette Onkelinx. De voorzitster van de Brusselse PS-federatie wil het debat echter uitbreiden naar alle extremistische partijen die de fundamentele vrijheden aanvallen. De gewezen vicepremier roept de partijen op daarover snel een consensus te vinden.
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Bastelaer

  Fons Casteels, uw voorstel is met voorsprong het verstandigste en meest zinnige op dit hele forum ! Helaas zal het juist daarom nooit worden uitgevoerd ... Want alle mensen zijn gore smeerlappen, maar de goorste smeerlappen onder alle mensen : dat zijn de politici met hun walgelijke machtsspelletjes.

 • PATRICK VAN BOGAERT

  Dat er aan het hoofd van die partij Islam iemand staat die zijn eigen vrouw geslagen heeft is heel triest. Die partij en hun standpunten kan toch niet meer anno 2018.

 • Fons Casteels

  Laat ze toe: ze pakken stemmen af van de traditioneel-linkse partijen, en politiek is Islamitische Partij toch voor eeuwig en altijd geïsoleerd. Elke stem voor Islamitische Partij verzwakt dus de PS/spa, Ecolo/Groen en de PTB/PvdA. En hun resultaat is een goede barometer om te meten hoe groot het islamprobleem in ons land eigenlijk is: zijn het er enkele honderden, enkele duizenden, of nog meer?

 • Ronny Biesen

  Na dagen enkel nog maar initiatieven? Hoe snel kan een "neen" gegeven worden? Moet alles in Belgie eerst maanden aanslepen tot het te laat is?

 • Gino Denil

  Het recht op vergaderen afschaffen is een eerste gevoelige stap in het afschaffen van onze cultuur. En blijkbaar wil deze MR politicus daar het voortouw in nemen.