"Veerle werd meer en meer het bezit van Marc"

Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd wordt van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en van moord op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009.
BELGA Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd wordt van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en van moord op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009.
Marc Van Overschelde, de 47-jarige Gentenaar die beschuldigd wordt van moord op zijn 45-jarige vriendin Veerle Criel in 2013 en van moord op zijn 34-jarige vrouw Hanane Jouami in 2009, had een slechte invloed op Criel. Dat getuigden vrienden en kennissen van de vrouw vandaag voor het Gentse hof van assisen. "Veerle werd meer en meer het bezit van Marc", verklaarde een vriendin.

Van Overschelde zit sinds mei 2013 in de cel op verdenking van moord, nadat het lichaam van Veerle Criel ontdekt werd in het kanaal Gent-Brugge in Lovendegem. Hij bekende dat hij de vrouw had vergiftigd en haar lichaam in het water had gedumpt.

Tijdens het onderzoek naar het verleden van de man werd de dood van zijn eerste vrouw Hanane Jouami in augustus 2009 opnieuw onderzocht. Beide vrouwen kwamen om na het innemen van barbituraten, maar de voormalige apotheker houdt vol dat zijn eerste vrouw zelfmoord pleegde.

Vriendelijke en sportieve vrouw
Vrienden en kennissen van Veerle Criel omschreven haar vandaag voor het Gentse hof van assisen als een vriendelijke en sportieve vrouw, die echter leed onder de relatie met Van Overschelde. "Iedereen kon zien dat ze het laatste jaar er slechter uitzag", verklaarde de werkgever van Criel. "Ze neigde naar ingewikkelde relaties, maar ik heb ze ook gelukkig gezien in andere moeilijke relaties. Ik had niet de indruk dat ze bij Marc stabiliteit gevonden had. Ze zei dat ze bij ons kwam werken voor de rust en ze kwam heel graag. Een keer heb ik haar gezegd dat ze moest oppassen, want sommige mensen drijven anderen tot zelfmoord. Dan begon ze onophoudelijk te huilen."

Wegkwijnen
Ook een vriendin van Criel zag haar wegkwijnen. "Alles werd anders met Marc. Zij werd meer en meer het bezit van Marc. Het was een aan-en-uitrelatie en we zagen haar vooral als het uit was. Het klikte ook niet zo goed tussen de kinderen van Marc en Veerle."

Volgens een andere vriendin, met wie Criel op reis was geweest naar de Alpen, controleerde Van Overschelde haar constant. "Marc wou niet dat ze ging en belde haar elke dag. Het was mooi weer en we zaten daar in bikini, en hij had daar commentaar op. De laatste keer dat ik haar zag, was ze heel erg vermagerd. Ze zag er echt niet goed uit."