"Veel belangstelling" voor tienduizend bufferplaatsen, ook vanuit privé

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, meldt dat er al veel interesse is in de tienduizend nieuwe bufferplaatsen.
PHOTO_NEWS Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, meldt dat er al veel interesse is in de tienduizend nieuwe bufferplaatsen.
Volgens Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, is er al "veel belangstelling" om de tienduizend plaatsen te creëren die staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op de langere termijn wil kunnen inzetten als buffercapaciteit. Ook vanuit de privésector, die door de regering voor het eerst zou ingeschakeld worden voor asielopvang, is er interesse.

Momenteel doet de overheid al een beroep op ngo's, zoals het Rode Kruis of Vluchtelingenwerk Vlaanderen, voor asielopvang. Woensdag raakte bekend dat de federale regering nu ook kijkt naar privébedrijven, zowel voor het leveren van gebouwen als voor bijhorende diensten. Het zou gaan om een buffercapaciteit van tienduizend plaatsen op lange termijn.

Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil, zegt dat er al "veel belangstelling" is om de plaatsen te creëren. Veel concretere informatie wil en kan Fedasil daar niet over kwijt. "Maar de geïnteresseerden komen zowel uit de non-profit als uit de privésector", zegt Candaele. "We zijn in totaal op zoek naar maximaal twintig partners."

Procedure

De procedure gebeurt in twee fasen. Vorige week publiceerde Fedasil al een oproep tot kandidaatstelling. Op basis van de referenties gebeurt een eerste selectie. In een tweede fase moeten de kandidaten aan de hand van het lastenboek een offerte indienen. De ministerraad moet dat lastenboek op 28 augustus wel nog goedkeuren. "Daarna gebeuren de onderhandelingen met de kandidaten en zullen de kandidaten weerhouden worden die het meest geschikt zijn."

Het is de bedoeling om de plaatsen tegen het tweede trimester van 2016 te creëren. De opvangsplaatsen kunnen verschillende vormen aannemen, gaande van modulaire wooneenheden tot bestaande gebouwen.

De tienduizend nieuwe plaatsen worden mogelijk niet allemaal gebruikt, maar ze moeten er wel zijn indien nodig

"Inzetten wanneer nodig"

De woordvoerster van staatssecretaris Theo Francken benadrukte woensdag al dat de tienduizend plaatsen mogelijk niet (allemaal) zullen gebruikt worden. "Maar ze moeten er wel zijn, om ze snel in te kunnen zetten als dat nodig blijkt."

Op de plannen om privébedrijven in te schakelen, is ook kritiek te horen. Zo stelde Vluchtelingenwerk Vlaanderen zich vragen bij de criteria die zouden gehanteerd worden om contracten toe te wijzen. De organisatie wees op een schandaal in Duitsland waarbij leden van een private bewakingsfirma vluchtelingen hadden mishandeld.