"Vandeput wil defensiebudget verdriedubbelen en landcomponent omgooien"

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).
PHOTO_NEWS Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).
Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wil het budget van het leger tegen 2030 verdriedubbelen, zo schrijft de Franstalige krant La Libre. Vandeput mikt voor 2019 op een budget van 2,1 miljard euro, tegen 2030 op 6,3 miljard euro. Volgens De Standaard moet de werking van de landmacht dan weer op de schop. Vandeput wil snel inzetbare 'battle groups' inrichten.

Voor 2015 beschikt het leger over een budget van 2,45 miljard euro, en aanvankelijk zal dat teruglopen tot 2,1 miljard euro in 2019 als men rekening houdt met de structurele besparingen van de regering-Michel. Voor 2030 mikt de minister op een budget van 6,3 miljard euro, zo schrijft La Libre Belgique.

De defensieminister had eerder al laten verstaan dat hij in de toekomst een budget voor defensie wil dat 1,6 procent van het bbp bedraagt. Volgens de minister is dat het gemiddelde budget van andere NAVO-landen.

Daarnaast zou minister Vandeput ook werken aan een wet die de investeringen van ons land voor de komende tien jaar vastlegt. Vandeput zou tussen 10 en 12 miljard willen vrijmaken voor het vervangen van de fregatten en de F-16's. Volgens La Libre maakt de F-35 momenteel het meeste kans om de F-16 op te volgen.

"Mijn doel is een defensie te hebben die kan worden ingezet. Ik wil ook de activiteit ervan verhogen. Alles wat ik voorstel streeft naar die doelstellingen", liet Vandeput zondag weten aan La Libre, zonder op de details van zijn voorstel te willen ingaan. "Ik ben vrij zeker van de mogelijkheid om een akkoord te bereiken over het strategisch plan voor de zomervakantie."

Landmacht krijgt 'battle groups'

Volgens De Standaard wil Vandeput de landcomponent van het leger bovendien omvormen tot een reeks kleinere, snel inzetbare 'battle groups', die verschillende onderdelen van de landmacht zouden combineren.

Kleinere, 1.200-koppige battle groups, die binnen twee dagen inzetbaar zijn in het buitenland, zouden voortaan verschillende onderdelen van de landcomponent combineren, gaande van special forces tot genietroepen. Nu wordt er veel tijd verloren omdat eenheden op elkaar moeten leren inspelen als beslist wordt dat ze samen ingezet worden. Voortdurend samen in een battle group trainen, moet de inzetbaarheid verhogen.

Of de plannen ook werkelijkheid zullen worden, is nog onduidelijk. Volgens De Standaard is de weerstand binnen de landcomponent immers groot.