"Vanackere heeft sowieso probleem met verdwenen Libisch geld: mee verantwoordelijk of niet op de hoogte”

Directeur van Nationale Bank en voormalig minister van Financiën Steven Vanackere.
BELGA Directeur van Nationale Bank en voormalig minister van Financiën Steven Vanackere.
"Ofwel was Vanackere op de hoogte en is hij mee verantwoordelijk. Ofwel was hij niet op de hoogte en dan kan je van een politiek probleem spreken". Volgens Peter Dedecker, N-VA-lid van de commissie Financiën, zit gewezen minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) sowieso met een probleem in het kader van de verdwenen Libische interesten. Dat heeft Dedecker gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Er is politieke ophef over het geld van het Libisch regime onder Khaddafi dat is verdwenen. Maar liefst twee miljard aan interesten op Libisch kapitaal is tussen 2011 en 2017 vrijgegeven vanop een rekening bij de financiële dienstverlener Euroclear in Brussel. Nochtans had de VN alle staatsfondsen van het regime-Khaddafi laten bevriezen.

Waar de interesten naartoe zijn, weet niemand. In de Pano-reportage van gisteren wordt gesteld dat het geld dat België vrijmaakte, mogelijk gebruikt is om milities in Libië te bewapenen. Volgens N-VA-parlementslid is het niet zeker waar het geld naartoe is. 

"We weten wel dat er een eerste schijf betaald is op rekeningen van de Arab Banking Cooperation en dat latere schijven betaald zijn bij HSBC in Londen. Waar het geld vandaar naartoe vertrokken is, daar hebben we het raden naar", zei Dedecker in De Ochtend. "Als die interesten zijn vrijgegeven, kan je vermoeden dat het geld niet terechtkwam bij de Libische bevolking.”

Twee mogelijkheden

Dedecker haalt uit naar gewezen CD&V-minister van Financiën Steven Vanackere, nu directeur bij de Nationale Bank. Volgens Dedecker heeft Vanackere sowieso een probleem.

"Er zijn maar twee mogelijkheden: ofwel was hij op de hoogte, en dan is hij mee verantwoordelijk voor het uitbetalen van gelden die mogelijk uitkwamen bij Libische milities die een bloedige burgeroorlog uitvechten. Ofwel was hij niet op de hoogte, en dan kan je daar toch ook serieuze vragen bij stellen. Dan is het bijzonder cynisch dat zo iemand directeur wordt bij de toezichthouder op de banken, die net vereist dat er altijd dubbele handtekeningen worden voorzien”, aldus Dedecker.

Autonoom

Volgens huidig minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft de Schatkist echter de autonome bevoegdheid om geld te blokkeren of te deblokkeren. "Dat doet ze volledig autonoom zonder dat een minister daarin tussenkomt. En dat is ook logisch", aldus De Croo. 

Die versie wordt ook bevestigd door ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens. "De Thesaurie is een van de meest autonome diensten. Het is helemaal gebruikelijk dat de minister daarin niet gekend wordt", aldus de CD&V-minister.

“Niet geconsulteerd”

Vanackere zelf benadrukt in een korte mededeling aan Belga dat hij niet geconsulteerd is geweest over de ontvriezing van Libische tegoeden in België. Hij “hoopt dat er zo snel mogelijk volledige transparantie komt over de precieze manier waarop deze ontvriezing tot stand is gekomen”.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter Paulus

  Die 2 miljard was niet va ons maar onze goudvoorraad wel en xie is onder paars groen verdwenen en daar durft geen partij over beginnèn moest vb dit zeggen werden ze uitgelachen maar het goud is weg daar durft pano zelf geen onderzoek naar doen

 • Francis Uyttebrouk

  In Belgie kan ambtenaar 2 miljard € geblokkeerd geld overschrijven naar onbekende ontvangers en iedereen vindt dat normaal. Hallucinant. Dat zou nog eens iets zijn om tegen te betogen!!!!!

 • JAN krommentak

  Hokus pokus pats je moet het maar klaarspelen om miljarden te laten verdwijnen kassiersters moeten zien dat hun kassa s'avonds klopt of ze moeten bijleggen ! politiekers goochelen constant maar nooit word er iemand verantwoordelijk gesteld voor zijn fouten , of toch zij nemen ontslag en krijgen bovenop een vette ontslagpremie ! en een ander ambt men mag er niet over nadenken !

 • Gerry Cle

  Dit is zeker niet gelinkt aan een bepaalde partij. Reynders MR, Vanackere CD&V, Geens CD&V, Van Overtveldt NVA en De Croo OVLD weigeren iedere verduidelijking te geven of schuiven de verantwoordelijkheid door naar de Schatkist.

 • oswald billiet

  Die miljardeninterest is niet zomaar verdampt. Daar moeten bepaalde personen die over dat geld macht konden uitoefenen, meer van weten. Dat mag nooit geheim blijven en de burgers hebben recht om dat te weten en heel zeker de prins Laurent. Hier mag het adagio " in het belang van de staat" nooit worden ingeroepen om dit verduisterde geld zichtbaar te maken. Follow the monney. het zit ergens.