Exclusief voor abonnees

“Vaarwel, Etienne”: onze columnist Rik Torfs neemt afscheid van Etienne Vermeersch

Rik Torfs en Etienne Vermeersch, hier op archiefbeeld uit 2013.
BELGA Rik Torfs en Etienne Vermeersch, hier op archiefbeeld uit 2013.
Lange tijd beheersten katholieke denkers de maatschappelijke en filosofische discussie in Vlaanderen. Bisschoppen meer dan theologen, wat geen goed teken is. Bisschoppen zijn immers gezagsdragers. Hadden ze succes wegens wat ze zegden, of wegens de positie die zij bekleedden? Dat was niet altijd duidelijk. Hun status telde zeker mee. Jammer, want status betekent niets wanneer het om waarheid of waarachtigheid gaat.

Godfried kardinaal Danneels was de laatste bisschop die aalmoezenier van Vlaanderen was. De media droegen hem op handen. Een bisschop die de tijdgeest aanvoelde, mooi was dat. Katholiek, zo hoorde het lange tijd in Vlaanderen, maar tegelijk een man van de rede. Kritiek op de kardinaal was niet vanzelfsprekend, ik mocht het als jonge docent aan de KU Leuven meermaals ervaren.

Ongelovige jezuïet

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dimitri Clicque

  "Mocht hij zich vergissen, dan zal de God waarin hij niet langer geloofde hem prijzen voor de moed waarmee hij zijn standpunt verdedigde, zonder mensen te kwetsen die minder verstandig waren dan hijzelf." Lol, mocht hij zich vergissen, welke is het dan? Indien degene die hij niet langer in geloofde? Die zou hem zeker niet prijzen. Want die is uiters onverdraagzaam voor ongehoorzame mensen.

 • Lois Verdonk

  Volgens De Wever was Vermeersch geen groot intellectueel, in vergelijking met Vermeersch bent u Zatte Rita De Wever.

 • Guido van driel

  Danneels "aalmoezenier van Vlaanderen" ??!!! Foei foei ......rogerke van geluwhe en vele anderen jaren "hun ding" laten doen. Beschamend gewoon. Vermeersch hij verdient een standbeeld. Er zijn er veel te weinig van zijn model. Jammer !

 • Dave Janssens

  "Ik was katholiek en hij atheïst, maar we waren alle twee filosofen, dat wil zeggen vrienden van de rede. Wat we beweerden, wilde ieder van ons ook intellectueel verdedigen. Ik waardeerde zijn directe stijl. Hij deed niets om zijn gesprekspartner naar de mond te praten". Dixit voormalig aartsbisschop Leonard. Zal wel niet. De enige die hij maar wat graag naar het mondje praatte was de paus op't schoon verdiep pertang.