Ga naar de mobiele website
^ Top

"UZ Gent draagt verpletterende verantwoordelijkheid voor dood van meisje met anorexia"

Het UZ Gent is schuldig aan onopzettelijke doding omdat er "op de afdeling pediatrie een structureel gebrek aan toezicht, controle en opleiding was inzake het plaatsen van maagsondes". Dat stelde de Gentse correctionele rechtbank vandaag in de zaak rond het overlijden van een 14-jarig meisje met anorexia. Ze was gestorven na een verkeerd geplaatste sonde. Het UZ Gent kreeg de maximale geldboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Een verpleegster, een vrouwelijke dokter en het UZ moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van het meisje, dat stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later, op 20 mei 2011.

Een college van deskundigen had eerder gesteld dat anorexiapatiënten manipulatief kunnen zijn en weigeren gevoed te worden. Ze achtten de piste van het uittrekken en dan opnieuw plaatsen echter "zeer onwaarschijnlijk". Dat de sonde door de zwaartekracht of braken gemigreerd zou zijn naar de luchtwegen, was "hypothetisch mogelijk maar onwaarschijnlijk".

"Onbetrouwbare en achterhaalde methodes"

De rechtbank was van oordeel dat de verpleegster de sonde niet in de maag maar in de linkerlong plaatste. Bovendien gebruikte ze "onbetrouwbare en achterhaalde" methodes om te controleren of alles goed verlopen was. Er was volgens de drie rechters sprake van gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, met de dood tot gevolg. De vrouw werd schuldig verklaard, maar ontsnapte aan een veroordeling omdat het UZ de zwaarste fout maakte. 

De dokter werd vrijgesproken omdat er twijfel was of haar tijdige optreden het meisje had kunnen redden. Ze had bijkomend onderzoek moeten doen, maar dat gebeurde niet. "De rechtbank heeft begrip voor de moeilijke omstandigheden waarin de dokter moest werken", aldus De Waele. "Ze was amper 9 maanden aan het werk als assistent pediatrie in opleiding en was als enige arts fysiek aanwezig op de afdeling. Ze was verantwoordelijk voor vier afdelingen en was al 12 uur aan het werk toen de maagsonde geplaatst werd."

Schadevergoeding

Alleen het UZ Gent werd dus aansprakelijk gesteld. "Het UZ Gent draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Het meisje vond de dood nadat ze op een onaanvaardbare manier werd behandeld. Het ziekenhuis moet alles in het werk stellen zodat dergelijke feiten zich nooit meer kunnen herhalen", stelde rechtbankvoorzitter Hans De Waele.

De rechtbank kende de ouders van het meisje een schadevergoeding van elk 25.000 euro toe.

UZ Gent gaat waarschijnlijk in beroep

Het UZ Gent gaat waarschijnlijk in beroep tegen de veroordeling.

"Het vonnis valt ons heel zwaar en we hebben zaken gehoord waarin we het ziekenhuis niet herkennen", zegt woordvoerster Emmelien Werbrouck. Het ziekenhuis wil het vonnis eerst volledig bekijken vooraleer er beslist wordt om beroep aan te tekenen.

"We betreuren de gebeurtenis van 2011 absoluut", zegt Werbrouck. "Het is vreselijk wat er gebeurd is en we willen nogmaals ons diepste medeleven uitdrukken naar de familie toe. We hebben wel zaken gehoord waarin we het ziekenhuis niet herkennen. We weten dat we zeker de laatste jaren bijzonder ingezet hebben op kwaliteit en veiligheid. We doen er altijd alles aan om dit soort incidenten uit te sluiten. We zijn niet feilloos en grijpen iedere situatie aan om er iets uit te leren. Vandaag zijn we op vlak van kwaliteit en veiligheid een van de besten van de klas."

Als het UZ beroep aantekent, komt de zaak volgend jaar voor het Gentse hof van beroep.

photo_news
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug