"Uw zoon zal u om de waarheid komen vragen"

Hoofdbeschuldigde Ahmet Kaplan.
belga Hoofdbeschuldigde Ahmet Kaplan.
Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven werd de tweede week van het proces over de moord op Ziena Kemous maandag ingezet met de pleidooien van de burgerlijke partijen. Meester Jef Vermassen verraste de jury met het tonen van een grote foto van het zoontje van Kemous en hoofdbeschuldigde Ahmet Kaplan. "Op een dag zal hij u om de waarheid komen vragen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", richtte hij zich tot Kaplan.

De Belgen van Turks-Koerdische herkomst Ahmet Kaplan (22), Berzan Kaplan (23), Ridvan Aras (23) en Rojhat Akgül (22) zouden in de nacht van 21 op 22 juni 2012 de 22-jarige Kemous hebben gedood op de Kesselberg en nadien begraven in Heverleebos, telkens in Leuven.

"Zwijgmoord"
Zeven advocaten vertegenwoordigen tien burgerlijke partijen: de gescheiden ouders van Ziena, de zes zusters, de broer en haar kind. Jef Vermassen catalogeerde de feiten als een zwijgmoord. "Het geheim mocht niet uitkomen. Daarom moest een vrouw uitgeschakeld worden van wie ze vreesden dat ze het zou onthullen. Deze macho's beraamden een plan voor de perfecte moord." Vermassen liet meteen in zijn kaarten kijken door niet alleen hoofdbeschuldigde Ahmet Kaplan te viseren maar ook Berzan Kaplan en Aras. Hij is een overtuigde aanhanger van de theorie van het bendegevoel.

"Duidelijk geval van groepsdoding"
Groep"Dit is een overduidelijk geval van groepsdoding. Individueel zouden ze de feiten nooit gepleegd hebben. Ze hielpen elkaar om een eindeloos obstakel op te ruimen. Ziena werd aan het lijntje gehouden tot duidelijk werd dat ze niet meer zou zwijgen. Met haar kind in de buggy de pizzeria van de familie Kaplan binnenstappen was haar laatste wanhoopsdaad. Daarmee tekende ze haar eigen doodvonnis. Ze moest letterlijk de mond gesnoerd worden."

Grondige voorbereiding
Volgens Vermassen wezen diverse elementen op een grondige voorbereiding. Zoals de aankoop van ether en de vier gsm's die met een verschil van amper acht minuten geactiveerd werden. De tramadol in het bloed van Kemous blijft een raadsel. "Ahmet had hun laatste ontmoeting op de Kesselberg als een romantisch moment voorgesteld. Ziena kreeg maïs en bonen en ook alcohol. Ahmet heeft de tramadol gemengd met dat eten of drinken."

Verdoofd met ether
Aan de betrokkenheid van Berzan Kaplan en Aras twijfelde Vermassen geen moment. "Ziena werd verdoofd met ether maar kwam weer bij bewustzijn. Ze heeft gevochten voor haar leven. Ahmet kon haar alleen niet meer de baas. Toen heeft Aras het overgenomen. Hij heeft de verstikking voortgezet. Volgens de deskundigen heeft dat lang geduurd. Wel vier tot vijf minuten."

"Voor het dumpen van het lijk kozen de daders de locatie die ze goed kenden en waar ze zich veilig voelden." J.D.C. getuigde dat ze in Heverleebos vaak ging wandelen met Berzan Kaplan, haar ex-liefje die ze inmiddels ruilde voor Rojhat Akgül. "Ze waren allemaal bij de begraving betrokken. Ik geloof niet dat Ahmet alleen het lijk droeg. Dat hebben ze zeker met twee gedaan."

Het verlovingsfeest van Ahmet met zijn nicht Cihan daags na de moord noemde Vermassen het "einde van de moraliteit". "Ik had gehoopt dat op dit proces de volledige waarheid naar boven zou komen. Ahmet heeft als enige iets gelost maar we blijven op onze honger zitten." Dat was het sein voor de zet van Vermassen met de foto van de zoon die volgende maand 4 jaar wordt.