"Uitspraak Schauvliege is niet kort door de bocht, maar helemaal uít de bocht"

Natuurminister Joke Schauvliege (CD&V).
BELGA Natuurminister Joke Schauvliege (CD&V).
Bert De Somviele, directeur van Bos+, reageert "ontsteld" op de uitspraak van natuurminister Joke Schauvliege dat elke boom ook de functie heeft om gekapt te worden. "Deze uitspraak van Schauvliege is niet kort door de bocht, maar helemaal uit de bocht", zegt De Somviele in De Ochtend.

Minister Schauvliege verdedigde gisteren in De Zondag haar beleid. Ze benadrukte dat wie bos kapt, moet compenseren of moet bijdragen aan het boscompensatiefonds. "Wat bovendien vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven staan", aldus Schauvliege. "Maar je moet dat verantwoord doen en ervoor zorgen dat je bosbestand intact blijft."

Onzin

Vooral de uitspraak dat een boom de functie heeft om gekapt te worden, verspreidde zich als een lopend vuurtje. De Somviele, directeur van Bos+, reageert dan ook ontsteld. "Ik moest even gaan zitten, ja."

Dat de Vlaamse regering het bos compenseert en Schauvliege in haar beleid steunt, noemt De Somviele "klinkklare onzin". "Je kan het licht van de zon toch niet blijven ontkennen. Wat bijzonder stoort is dat alle vragen over het bosbeleid weggezet worden als van een kleine groep activisten."

Rekenhof

Schauvliege krijgt heel wat kritiek te slikken, van Natuurpunt en Bos+ tot cabaretier Wouter Deprez. Volgens De Somviele gaf ook het Rekenhof hen onlangs gelijk. "De conclusie van een recente studie naar de werking van de boscompensatie was vernietigend." Daaruit blijkt dat duizenden hectare achterophinken. "Nog geen 20 procent van de boscompensatie is gerealiseerd."

Dat Schauvliege die kritiek pareert omdat Bos+ zich op onvolledige cijfers zou baseren, weerlegt De Somviele. "Dat zegt ze al jaren, want we kaarten dit al jaren aan. Het Rekenhof heeft nu op onafhankelijke wijze vragen gesteld bij dat beleid. Nu blijkt dat onze conclusies op dezelfde lijn liggen. Het Rekenhof gaat zelfs nog verder en is nog minder positief, omdat het dieper heeft kunnen graven en meer pijnpunten heeft kunnen blootleggen."

Betonstop

De Somviele maakt zich erg zorgen over het voortbestaan van onze bossen. "Met een betonstop vanaf 2050 aan te kondigen gaan we het niet halen", concludeert de Bos+-directeur.