"Uitspraak Jambon over tijdelijke werkloosheid is onterecht, bouwbedrijven sluiten niet zomaar”

Door de coronamaatregelen liggen de werven in het land stil, zoals hier bij rioleringswerken in het Antwerpse Aartselaar. Inzet: Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
De Freine - Belga Door de coronamaatregelen liggen de werven in het land stil, zoals hier bij rioleringswerken in het Antwerpse Aartselaar. Inzet: Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
De bouwsector vindt de uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) - dat onder meer in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven er soms te snel een beroep gedaan wordt op de regeling van tijdelijke werkloosheid - "onterecht". Dat meldt de Vlaamse Confederatie Bouw. Ook vanuit de sector van de poets- en huishoudhulpen kwam al kritiek op de uitspraak.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Er zijn uiteenlopende factoren waardoor bouwbedrijven door de coronamaatregelen in een situatie van overmacht terechtkomen en dus wel gedwongen zijn om gebruik te maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid", klinkt het bij de Vlaamse Confederatie Bouw. 

“Bouwbedrijven gaan niet zomaar dicht. Door de coronacrisis dreigen trouwens voor steeds meer bouwbedrijven liquiditeitsproblemen. Vaste kosten lopen onverbiddelijk door. Als zij sluiten, is dat een weloverwogen beslissing waarvoor zij niet over één nacht ijs gaan.”

Boetes

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw heeft de politie ook zeer nauwgezet toegezien op de naleving van de maatregelen. "In bepaalde politiezones heeft de politie zelfs stevig gereageerd en bouwplaatsen stilgelegd waar dit niet nodig was. Bouwbedrijven kregen daarbij ook boetes opgelegd." Sommige maatregelen werden nadien ook nog strenger gemaakt.

"De FOD Binnenlandse Zaken heeft recentelijk gesteld dat alle bouwactiviteiten in bewoonde panden verboden zijn, met uitzondering van dringende herstellingen of interventies. Dit verbod treft alle aannemers die nu nog in bewoonde panden schilder-, stukadoor-, tegel- en schrijnwerken of installatiewerken uitvoeren. Precies die strengere maatregelen heeft de Vlaamse Confederatie Bouw ertoe aangezet om ook voor die bouwbedrijven de corona-hinderpremie aan te vragen.”

Bevoorrading

Daarnaast zijn er volgens de Vlaamse Confederatie Bouw ook problemen met de bevoorrading van de bouwplaatsen en zijn er nog sommige opdrachtgevers die werken stilleggen. "Hieruit blijkt duidelijk dat heel wat bouwbedrijven door de coronacrisis in een toestand van overmacht terechtgekomen zijn en daardoor geen alternatief hadden dan tijdelijke werkloosheid aan te vragen." 

Lees ook: Overheid betaalt meer dan helft van Belgische beroepsbevolking
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james vroman

  die jambon klets maar wat uit zijn nek heeft wat zou die daar van kennen , een uitnodiging in een restaurant aangeboden door een onderneming is het enigste dat hij van de industrie kent..

 • Ann Franssens

  Ik vind dat het dringend tijd wordt dat de regering de bedrijven terug aan het werk zet als distancing kan want dit is echt niet meer haalbaar. Doordat bijna alle bedrijven stoppen met werken valt nu ook de IT sector helemaal stil. Nog extra tijdelijk werlozen erbij en heel veel en hier werd geen rekening mee gehouden. Dit is toch niet houdbaar. En inderdaad het was te gemakkelijk om in de tijdelijke werkloosheid te stappen en mensen willen werken. Dat de politie nuttige taken doet niet dit.

 • Frederik Buntinx

  We moeten niet onnozel doen! Als we effectief dit virus willen lam leggen dan wordt er gewoon niet gewerkt. In bouwbedrijven zit men ook bij elkaar met verschillende leeftijds groepen en zeker als het al grotere besrijven zijn. Dus ook meer risico's. Ik werk ook in de bouw maar begrijp dat gezondheid nu eenmaal voor gaat!

 • anna vandenberg

  mertens jean, nochtans moeten veel mensen werken zonder enige vorm van beloning,. Er zijn veel mensen die nu thuis zitten die in hun job minder risico lopen om besmet te raken dan veel mensen die nu verplicht te werken, oa winkelbdienden, mensen in de zorgsector de poetsdiensten in ziekenhuizen, bejaarden hulp enz. Een wegenwerker loopt veel minder kans op besmetting, er is nu minder verkeer en toch geen wegenwerken.

 • Michel Jacobs

  Wat de bestrijding van het virus betreft is Jambon al zo nuttig gebleken als een fietspomp in een crashend vliegtuig.Trump wil ook prioriteit geven aan de economie boven de gezondheid van de mensen. Ik begrijp zeer goed de bezorgdheid, maar een massa doden gaat een veel hogere impact hebben op de economie dan nu een paar weken of zelfs een paar maand de -sanitaire-broeksriem aanhalen. Je moet geen Nobelprijs economie hebben om dat in te zien, nee?