"Twee van de tien Nederlandstalige huwelijken dit jaar in Frans voltrokken in Brussel"

ANP
N-VA-gemeenteraadslid in de stad Brussel Mathias Vanden Borre heeft vandaag op de gemeenteraad aangeklaagd dat van de tien Nederlandstalige huwelijken die in Brussel-stad plaatsvonden er twee zijn voltrokken door een gemeenteraadslid die het Nederlands niet machtig is. Schepen van Burgerlijkse stand Ahmed El Ktibi (PS) benadrukt dat de stad nog geen enkele klacht ontvangen heeft.

Als de bevoegde schepen niet beschikbaar is op de dag van een huwelijk treedt een gemeenteraadslid op als vervanger. Vanden Borre stelde zelf op de hoogte gebracht te zijn van een geval waarbij een Nederlandstalig koppel in het Frans gehuwd moest worden, doordat het gemeenteraadslid niet tweetalig was.

"Noodgedwongen wordt de ceremonie in het Frans voltrokken, waarbij de getrouwden, familie en vrienden verbouwereerd achter blijven", zegt Vanden Borre. De N-VA'er herinnerde het college eraan dat dit een inbreuk is op de taalwet, want Brussel is een tweetalig gebied waar Nederlands en Frans op voet van gelijkheid staan.

"Wij hebben nog geen enkele klacht gekregen van de getrouwden over dit onderwerp", reageerde El Ktibi. Nadien benadrukte hij dat hij erop toeziet dat de keuze van het in het huwelijk tredende koppel altijd wordt gerespecteerd. Hij herinnerde de gemeenteraad er ook aan dat de leden die de huwelijken voltrekken niet verplicht zijn om in het bezit te zijn van een taalcertificaat van Selor, het selectiebureau van de overheid. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Een staaltje van hoe ondemocratisch dit land bestuurd wordt. Met de confederatie is ook dit wanbeleid van de baan. Voor Vlaanderen, voor volwaardige burgers.

 • MARC ROTTIERS

  Typisch,een allochtoon die de Vlaamse verzuchtingen gewoon straal negeert.Wel wij gaan dat ook eens doen in Vlaanderen.Ook typisch Vlaams,geen directe klachten indienen maar wel zijdelings,achter de rug.DE reden waarom Brussel geworden is wat het geworden is.

 • KATRIEN LOZIE

  Raar, want de Brusselse Nederlandstalige scholen zitten nochtans vol met Franstaligen. Je zou dus mogen denken dat de Franstaligen goed Nederlands zouden moeten spreken...

 • Dirk Van braekel

  Niet alleen in Brussel maar ook in sommige randgemeenten gaat het achteruit. In Sint Genesius Rode ontvang je vandaag een oproepingsbrief waar je wordt aangeschreven met "Meneer" ipv De heer.

 • jeroen Deschrijver

  Weeral eens het bewijs dat je als politicus echt niets moet kunnen, de bevolking niet belangrijk is, zich aan geen enkele regel moet houden en als er klachten zijn ook nog eens een grote smoel opzet. Als de zakken maar gevuld worden. Burgemeestertje van mijn voeten, ook jouw schuld hoor. JIJ bent verantwoordelijk