"Twee op de drie Belgen willen kernwapenverbod"

Photo News
Twee derde van de Belgen wil dat ons land het kernwapenverbod ondertekent. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens. "Hieruit blijkt dat er een breed draagvlak bestaat voor een ambitieuzer Belgisch beleid inzake nucleaire ontwapening", klinkt het in een persbericht.

Een tweederdemeerderheid vindt dat België het VN-kernwapenverbod moet ondertekenen, blijkt uit de peiling bij 1.006 Belgen in opdracht van de organisatie.
In 2017 stemden 122 lidstaten van de Verenigde Naties voor het Verdrag voor het Verbod op Kernwapens. Het verdrag verbiedt de ontwikkeling, het testen, de productie, het opslaan, de handel in, het gebruik van en het dreigen met kernwapens. Onder meer België en vrijwel alle NAVO-lidstaten hebben het verdrag toen niet ondertekend.

Eenzelfde meerderheid (66 pct) stemde in de opiniepeiling voor het terugtrekken van Belgische financiële instellingen uit de kernwapenindustrie. Daarnaast koos een meerderheid (53 procent) ervoor dat nieuwe F35's niet uitgerust mogen worden met een nucleaire capaciteit, dubbel zoveel als de voorstanders (27 procent).

Het aantal tegenstanders van een blijvende aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel blijkt ook groter dan de voorstanders van een verlengde aanwezigheid (49 procent versus 27 procent).

Engagement

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens wil nu dat de verschillende politieke partijen rekening houden met deze resultaten na de komende verkiezingen. "Concreet verwachten we dat het toekomstige regeerakkoord duidelijke engagementen bevat om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen, om Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel te verwijderen, om ondubbelzinnig af te zien van een nucleaire capaciteit voor de nieuwe F35-gevechtsvliegtuigen en om kernwapeninvesteringen te verbieden", zegt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  En wéér moet ik lezen in de krant wat IK wil....het is wel wat genuanceerder dan men oppert: geen verbod op kernenergie zolang er geen wérkende, goedkope alternatieven én toereikende energievoorziening zijn! Dat is heel wat anders!

 • Johan Cremers

  We zijn gedoemd om ons zelf ooit uit te roeien is het niet met oorlog dan zal het door milieu,klimaat zijn !!!

 • Michael van Boven

  Nucleaire ontwapening is goed maar dan wel voor iedereen tegelijkertijd en niet als voortrekkersrol! Zoals Jezus ooit zei: Zij die hun wapens omsmelten tot ploegen zullen ploegen voor hen die dat niet deden. Denk na, naïeve mensjes!

 • Frank Joos

  Als de een niet meer bang is voor de andere dan zal her niet lang meer duren voor er weer oorlog is. Dreigingen zijn nodig.

 • Rudolf Jacobs

  hoeveel belgen 1066 amaai wat een onderzoek en wat het dat onderzoek gekost,en door wie is hier gestemd ,de schoolgaande jeugd zoals bij dit stom klimaat,allemaal om geld te doen,trouwens of ze nu nucks hebben in belgie of niet te laat zullen ze altijd wel zijn,