"Twee keer geopereerd voor kanker die ik nooit heb gehad"

Benny Proot
Het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout dreigt opnieuw in opspraak te komen. Nu staat een oncoloog ter discussie. "Een jaar nadat ik in drie weken tijd twee keer ben geopereerd voor borstkanker, kreeg ik te horen dat ik helemaal nooit kanker heb gehad", aldus een verbolgen West-Vlaamse mama van 49. Haar advocaat bereidt een strafklacht voor wegens opzettelijke slagen en verwondingen.

Werd een 63-jarige gynaecoloog van het AZ Sint-Rembert in Torhout na een medische blunder vorige week definitief schuldig bevonden aan de onopzettelijke dood van een baarmoederkankerpatiënte, dan hangen er opnieuw donkere wolken boven het ziekenhuis. Sabine, al 28 jaar gehuwd met Geert (51) en mama van een zoon, overweegt  een klacht tegen haar oncoloog van Sint-Rembert. "De specialist in kwestie heeft bij mijn cliënte een niet noodzakelijke operatie uitgevoerd, zonder geïnformeerde toestemming en naar aanleiding van een verkeerde diagnose. Terwijl de wet op de patiëntenrechten van 2003 overduidelijk aangeeft dat patiënten moeten worden geïnformeerd", aldus haar advocaat Karel Simaey.

Chemo
Sabine brengt haar verhaal omdat ze er naar eigen zeggen mee wil voorkomen dat andere vrouwen hetzelfde zou overkomen. "Op 10 maart vorig jaar heb ik in Sint-Rembert een borstsparende operatie aan mijn rechterborst ondergaan", begint ze te vertellen. "Een eerder uitgevoerde punctie, naar aanleiding van een mammografie, had uitgewezen dat er een gezwel zat in mijn rechterborst. Tijdens die operatie zijn zowel het borstweefsel als de lymfeklieren verwijderd." "Twee weken later, op 25 maart, zei mijn oncoloog dat hij helaas opnieuw zou moeten opereren", gaat Sabine verder. "Hij had de tumor weliswaar weggesneden, maar er waren blijkbaar restanten achtergebleven en die moesten er ook uit. Hij zei ook dat ik na die tweede operatie direct medicatie ter nabehandeling zou krijgen én dat hij dan ook zou bekijken of er chemo of bestraling nodig zou zijn. De tweede operatie, waarbij er op exact dezelfde plaats nog dieper werd gesneden in mijn borst, vond plaats op 31 maart. Groot was mijn verbazing toen de oncoloog me daarna meedeelde dat ik geen nabehandeling nodig had. Geen medicatie, geen bestraling, geen chemotherapie, niks. Ineens was alles dus precies opgelost."

Lees in onze digitale krant (nu gratis vijf weken proef) hoe Sabine een jaar leefde met het idee dat ze kanker had
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels