"Twee derde asielzoekers vertelt niet volledige waarheid"

Dienst Vreemdelingenzaken
Photo News Dienst Vreemdelingenzaken
Uit een steekproef bij 545 asielzoekers vorige zomer blijkt dat 64 procent niet de volledige waarheid vertelde over zijn afkomst, identiteit of reisroute. Dat schrijft De Tijd dinsdag. De steekproef werd uitgevoerd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in opdracht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Van de onderzochte asielzoekers gebruikte een op de vijf valse documenten en werd bij een even grote groep het verhaal als ongeloofwaardig afgedaan door het vluchtelingencommissariaat (CGVS). Dat orgaan oordeelt of iemand asiel krijgt. 

Ook leeftijdsfraude, valse namen of ontkennen dat al eens een visum werd aangevraagd, zijn veel voorkomende leugens.

Vorig jaar vroegen 19.700 personen asiel aan in ons land.
122 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  En toch laat men het grootste deel binnen.

 • Leo Duym

  Het VB klaagt dat liegen al jaren aan. Niet één asielzoeker vertelt de volledige waarheid (hoe zou jezelf zijn in hun plaats?). Ik vraag me echter af of Francken een journalist is, of een politicus van wie beleidsdaden verwacht mogen worden. De kracht van verandering blijkt tot niet meer in staat te zijn dan vast te stellen dat alles verkeerd loopt en dat vele N-VA beloftes niet ingelost worden (De Roover ).

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Is zoals onze dikbetaalde politiekers .....

 • Ludovic De Beuckeleer

  al die leugenaars terug sturen vanwaar ze gekomen zijn. als je al liegt vanaf het eerste ogenblik dan zal je de rest van je verblijf ook wel liegen.

 • gilbert dejonghe

  Wie de waarheid niet zegt moet terug gestuurd worden en geen pardon .Wie nu al liegt kan hier niet blijven .