"Turtelboom overtreedt Conventie Mensenrechten"

BELGA
Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft de rechtsstaat niet gerespecteerd in verband met de beslissing tot uitlevering van Nizar Trabelsi aan de Verenigde Staten. Dat zegt de Association syndicale des magistrats (ASM).

Deze vereniging van magistraten, met alleen leden in Franstalig België, veroordeelt met klem de schending van de mensenrechten op twee punten.

De ASM stelt ten eerste vast dat het Europees Hof voor Mensenrechten op 6 december 2011 aan de Belgische regering gevraagd had om zich afzijdig te houden in het dossier van de uitlevering van de van terrorisme verdachte Nizar Trabelsi aan de VS, en dit op basis van het artikel 39 van de Mensenrechtenconventie.

Het Europees Hof voor Mensenrechten heeft vervolgens - naar aanleiding van diverse tussenkomsten van de Belgische regering - op 15 januari 2013 gevraagd om geen uitlevering te doen zolang de procedure bij het Europees Hof voor Mensenrechten liep.

"Ondanks deze twee uitspraken van het Europees Hof heeft de minister van Justitie toch tot uitlevering besloten", stelt de ASM vast. "De voorlopige maatregelen van het Europees Hof voor Mensenrechten hebben een verplichtend karakter voor de lidstaten en het negeren van de maatregelen komt neer op een schending van de Europese Conventie voor Mensenrechten. Het Europees Hof is van oordeel dat het niet aan de lidstaten toekomt om te beslissen of de maatregelen gerechtvaardigd zijn of niet", besluit de ASM.Video