Ga naar de mobiele website
^ Top

"Turtelboom had geen keuze in dossier biomassacentrale"

Vlaams minister van Energie en Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld).
BELGA Vlaams minister van Energie en Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld).
Vlaams Energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) had geen andere keuze dan de subsidiebeslissing van haar voorganger Freya Van den Bossche (sp.a) te bevestigen. Dat zegt professor publiekrecht Steven Van Garsse (Universiteit Antwerpen).

De subsidie voor de Limburgse biomassacentrale is principieel goedgekeurd in de vorige Vlaamse legislatuur, door Freya Van den Bossche. Huidig minister Annemie Turtelboom bevestigde het besluit in de zomer van 2015. "Het is net voor situaties als deze dat er twee stappen in de besluitvorming zijn ingevoerd", zei Joris Vandenbroucke, Vlaams fractieleider voor sp.a, vandaag. "Er kan gemotiveerd van het eerste besluit worden afgeweken als de omstandigheden veranderen. In dit geval zijn de omstandigheden fundamenteel gewijzigd. De federale regering heeft immers besloten om Doel 1 en 2 langer open te houden."

"Klopt niet"

Volgens professor Van Garsse klopt dat niet. "Van een ministerieel besluit kan enkel worden afgeweken als het om een reglementair besluit gaat", zegt hij. "Als daarin bijvoorbeeld de regels worden vastgelegd die recht geven op een subsidie. Als het echter gaat om een besluit met individuele draagwijdte, kan dat niet worden geschrapt. Indien de beslissing rechten verleent aan een betrokkene, moet dat verworven recht worden gerespecteerd."

Als Turtelboom toch was teruggekomen op het besluit van Van den Bossche kon German Pellets dus makkelijk naar de Raad van State trekken. Die kon het tweede besluit schorsen of vernietigen, zodat het eerste opnieuw van kracht werd.Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug