"Tsunami aan sms-phishingberichten op komst"

Mozkito
Cybercriminelen plannen de komende dagen en misschien weken verschillende aanvallen met smishingberichten in ons land. Dat heeft het Centrum voor Cybercriminaliteit vernomen uit goede bron. Het Centrum roept op alert te zijn en dergelijke berichten te melden.

Sms'en worden steeds vaker gebruikt om berichten te sturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten. Deze vorm van phishing kreeg een naam: ‘smishing’ of ook ‘sms-phishing’. De jongste weken zit smishing in de lift en ook de komende weken mogen we aanvallen met smishingberichten verwachten.

"Cybercriminelen gebruiken de actualiteit om je nieuwsgierig te maken en te laten klikken. We zien verschillende smishingberichten opduiken die iets beloven naar aanleiding van de coronacrisis", klinkt het bij het Centrum voor Cybercriminaliteit. "Maar ook de berichtjes die van de overheid, een bank of een koerierdienst lijken te komen blijven de ronde doen. Laat je niet vangen en wees altijd alert."

Niet klikken

Het Centrum raadt aan om niet op de link te klikken van een verdacht bericht. Als je toch geklikt hebt, vul dan de velden verder niet in en breek elke interactie af. Wie een vals bericht ontvangt, kan dat doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. 

De inhoud van een vals sms-bericht kan je kopiëren naar een e-mail. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt. Printscreens kan je doorsturen via info@safeonweb.be. Op www.safeonweb.be staan nog meer tips rond het opsporen van phishing- en smishingberichten.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nicole desseyn

  Vorig jaar telefoon van een ‘reisbureau’ ik had een reis ‘geboekt’ on line en had die nog niet betaald viel compleet uit de lucht moest een ‘boete’ van 1675€ betalen anders een deurwaarder aan de deur doorgeven aan m’n man en bij hem was de’boete’maar 489€ kordaat geantwoord dat we niet betalen wat we niet geboekt hebben en dat de ‘deurwaarder’ gerust mocht langskomen nooit nog iets van gehoord.

 • Stefanie van Dijk

  Er zijn nog zat mensen die er in trappen en de criminelen bedenken steeds wat nieuws, telefoonnummers van bank/overheid/etc in je display, je stem opgenomen en afspelen bij ouders/vrienden/etc. telefoonnummers hoeven niet eens ooit ergens vermeld te hebben gestaan, er wordt gewoon in bulk verschillende nummers gebruikt. Ik ben voorzichtig maar ik echt niet verklaring dat ik er nooit in zou trappen

 • ERWIN MINNEBO

  dat is de beste oplossing, SMS van Bank/overheid/staat/politie/post niet openen en om zeker te zijn geen onbekende openen. Als men belt kijk ik naar de gegevens van beller, komt er enkel een nummer op en die laat geen boodschap na dan blokkeer ik dat nummer. Belt een privé nummer dan moet die maar een boodschap laten en bel ik die dan terug indien nodig/of gekend.

 • Rosane Batsleer

  Ook al twee maal sms gekregen ! Van banken waar ik geen klant ben ! Rekening ging geblokkeerd worden ! Ik reageer daar nooit op ! Zelfs privé nummers neem ik niet op ! Wie mij echt nodig heeft zal dan op voicemail inspreken !

 • Yvan Lissens

  Het is nochtans heel simpel: uw bank vraagt NOOIT om in te loggen via sms- of mailberichten. Indien je toch twijfelt, neem dan contact op met uw bankfiliaal via het normale telefoonnummer. Inloggen op uw E-banking doe ja ALTIJD via de vertrouwde applicatie van uw bank, NOOIT via een link in sms of mail.