'Transvrouw' krijgt 2e plaats op Europese lijst Groen

Petra De Sutter
Petra De Sutter
Voor het eerst in de Belgische politieke geschiedenis trekt een partij naar de verkiezingen met een 'transvrouw' op een verkiezingslijst. Professor gynaecologie Petra De Sutter (50) krijgt de tweede plaats op de Europese lijst van Groen.

Tien jaar geleden was De Sutter nog een man. Voor de eerste keer sinds haar transformatie doet ze openlijk haar verhaal. "Ik wil niet per se een boegbeeld zijn voor transgenders", zegt ze. "Maar als ik met mijn verhaal iemand een hart onder de riem kan steken, dan graag."

"Ik ben meer dan ­alleen een transvrouw. Ik ben arts, gynaecologe, ivf-experte, professor en onderzoeker. ­Gezondheid - en daarbij aansluitend milieu - beheerst mijn leven. Ik heb daarenboven ­internationale ervaring (ze ­zetelt in internationale ­raden en doet internationaal onderzoek, red.). En als het even kan, wil ik ook strijden tegen de ver­rechtsing van Europa."

"Ik wist al van kinds af aan dat er iets niet klopte. Ik verlangde naar zaken waar meisjes van houden. Ik wilde met de poppen spelen, maar moest me amuseren met autootjes. Nu maken nog weinig mensen daar een punt van, maar 40 jaar geleden was dat ­een taboe. Ik had ook betere vriendschappen met meisjes. Alleen werden ze nooit verliefd op mij. Ik was ­altijd de beste vriend. ­Tijdens mijn pubertijd werd het erger. Ik wist geen blijf met mijn lijf en daardoor was ik een moeilijke ­tiener. Niet dat ik slecht studeerde of zo, maar het wrong. En ik wist niet waarom. Veertig jaar geleden was er geen internet. Er was geen sectie 'transgender' in de plaatselijke bib. Over transseksualiteit werd met geen woord gerept."

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN  DIGITALE VERSIE