"Trajectcontrole E17 richting Kortrijk begin april weer operationeel"

BELGA
Het systeem van trajectcontrole op de E17 richting Kortrijk in Gentbrugge zou uiterlijk tegen begin april weer operationeel moeten zijn. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Vorig jaar werden er op de E17 richting Kortrijk in Gentbrugge amper bestuurders beboet omdat de software van de dynamische snelheidsborden niet communiceerde met de software van het trajectcontrolesystysteem. Tot 20 november 2014 werden er amper 1.764 chauffeurs beboet, terwijl er dat in 2013 en in de tweede jaarhelft van 2012 telkens meer dan 46.000 waren.

In januari raakte bekend dat de software met elkaar verbonden werd. "Door het testen van de software zijn er nog aanpassingen gebeurd aan de nieuwe software en deze worden momenteel nog getest", zegt woordvoerster Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Daarna is er een nieuwe ijking van het systeem nodig, gezien de software werd aangepast. Deze staat half maart gepland. Tegen uiterlijk begin april zou het systeem opnieuw operationeel moeten zijn."

Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a), die de minister verschillende vragen stelde over het systeem, hoopt dat de ICT-problemen van de baan zijn. "Ik betreur dat er drie jaar na de eerste installatie, er nog altijd problemen zijn, terwijl trajectcontrole wel degelijk een positieve impact heeft op verkeersveiligheid", zegt Vandenbroucke, die erop wijst dat trajectcontrole voor Gentbrugge ook nog belangrijk is om de geluidsoverlast terug te dringen.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zal op 3 april een nieuwe lijst voorleggen met locaties waar trajectcontrole geïnstalleerd wordt.