“Totaal uit den boze”: steakhouse in Maaseik wil geen doorbakken steak serveren

Illustratief beeld
Thinkstock Illustratief beeld
Een Limburgs steakhouse is op een wel zeer opmerkelijke manier in de picture gekomen. Op zijn website meldt Tarbh dat het aan de klanten géén bakwijzes vraagt én dat een doorbakken steak totaal uit den boze is.

“Daar wij respect voor het product zeer hoog in het vaandel dragen, vragen wij geen bakwijzes en zal het vlees steeds gebakken worden op de manier dat dit beste tot zijn recht komt! Bien cuit is volledig uit den boze en wij zullen dit ook niet doen”, aldus het restaurant op zijn website.

“In een tekst komt een boodschap altijd wat harder aan dan hoe je het bedoelt”, zegt zaakvoerder Dave Maggen. “Of we al veel reacties gekregen hebben? Sommigen vinden de boodschap arrogant, maar we krijgen ook veel positieve reacties van vaste klanten”, zegt Maggen. “En onze facebookpagina kreeg er plots een vijftigtal likes bij.”

Als er maar één bakwijze beschikbaar is bij Tarbh, welke is dat dan? “Meestal bakken we saignant omdat dat het beste is voor de eiwitten en de textuur van het vlees. Voor zwangere vrouwen of mensen met darmklachten maken we wel een uitzondering en bakken we alles bien cuit”, aldus Maggen nog.

Aan lekker vlees geen gebrek bij Tarbh.
Tarbh Aan lekker vlees geen gebrek bij Tarbh.

Voor wie de verschillende bakwijzen vergeten is, hebben we ze hier nog eens opgelijst:

 • Bleu = gebakken buitenkant, rauwe binnenkant (bak je steak 1,5 minuut aan elke kant)

• Saignant = een mooi korstje + sappige, malse binnenkant (bak je steak 2,5 tot 3 minuten aan elke kant)

• À point = een mooi korstje + sappige en rosé binnenkant (bak je steak 3,5 tot 4 minuten aan elke kant

• Bien cuit = goed doorbakken, ook aan de binnenkant (bak je steak 5 minuten aan elke kant)
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De slager hier op het Franse platteland kent 'beefsteak' niet. Ik vraag een steak van minstens 4 cm dik en dan kijkt hij me raar aan. Op z'n Frans zijn beefsteak dunne lapjes van een halve centimeter dik die direct doorbakken zijn. Dat is voor mij geen beefsteak. Graag saignant op het kantje af bleu. Maar over smaken kan men niet parlementeren. Het ene restaurant is dan ook het andere niet.

 • piet devlieger

  Inderdaad nogal arrogant. "Voor zwangere vrouwen of mensen met darmklachten maken we wel een uitzondering en bakken we alles bien cuit”. Waarom zegt hij dan dat er nog slechts één bakwijze bij hem is, namelijk saignant ? Wat heeft die man nu eigenlijk voor onzin meegedeeld : enkel saignant bij ons maar voor wie het wil bien cuit. Of moeten die zwangere vrouwen of mensen met darmklachten soms een doktersbriefje voorleggen ? Wat een paljas.

 • Wesley Franssen

  Als ik mijn stukje vlees x aantal keer duurder moet betalen tegen dat ik het zelf koop/bak, en ik mag nog niet kiezen hoe ik het dan eet, dan blijf ik wel thuis... omhooggevallen horeca toestanden

 • Geert Bruyneel

  De tijd die een steak nodig heeft om bleu, saignant, à point of zelfs doorbakken te zijn, heeft alles te maken met de dikte van het vlees. Belangrijk is dat het vlees warm is, zelfs bij een bleu

 • Gerrit Goossens

  Eigenlijk heeft hij puur culinair gelijk, want in een totaal doorbakken steak proef je de eigenheid van het vlees niet meer. Maar of dat ook commercieel haalbaar blijft, zal moeten blijken.