“Tot kwart van patiënten die kanker hebben overleefd, krijgt hartproblemen”

Thinkstock
Tot een kwart van de patiënten die kanker hebben overleefd, krijgt in de weken, maanden of jaren nadien hartproblemen. Dat zegt cardioloog Patrizio Lancellotti van de Universiteit Luik, die spreekt van een onderschat probleem. Volgens de specialist is er te weinig aandacht voor de nefaste invloed van een behandeling tegen kanker op het hart.

“Dokters zeggen nu te snel: de kanker is weg, u bent van alles af. Maar tot een kwart van de overlevers lijdt na de behandeling aan hart- en vaatziekten”, aldus Lancellotti. 

“We zien zowel bij chemotherapie, radiotherapie als bij doelgerichte behandelingen met bepaalde moleculen, dat er gevolgen zijn”, zegt Lancellotti. “Het kan hartritmestoornissen veroorzaken, een aanhoudend hoge bloeddruk, een trombose, hartfalen, enzovoort. Wat de behandeling ook is, niemand is gevrijwaard.”

Betere opvolging

“Als je radiologisch bestraald bent, kan je tot vijftien jaar later hartproblemen krijgen die specifiek te linken zijn aan die straling”, aldus de cardioloog, die benadrukt dat het niet de bedoeling is minder goeie behandelingen toe te passen. Hij wil vooral de patiënt zowel voor, tijdens als na de behandeling screenen.

Dit jaar zal de nieuwe Raad voor Cardio-Oncologie het fenomeen beter onderzoeken. De Belgian Society of Cardiology zal over het probleem volgend jaar een bewustmakingsdag organiseren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.