"Tot 30.000 uitzendkrachten mogen stemmen bij sociale verkiezingen"

Photo News
In heel België zullen tot 30.000 uitzendkrachten ook een stem kunnen uitbrengen bij de sociale verkiezingen in mei. Dat schat HR-dienstverlener SD Worx, na de afsluiting van de kiezerslijsten.

SD Worx zegt zelf meer dan 1.400 bedrijven te begeleiden tijdens de sociale verkiezingen. "Van de ongeveer 768.000 kiezers bij onze klanten zijn er net geen 19.000 uitzendkrachten met stemrecht", aldus managing consultant Matthias Jacxsens. Dat komt overeen met 2,5 procent extra kiezers. Als die cijfers geëxtrapoleerd worden naar alle bedrijven in België waar er sociale verkiezingen worden georganiseerd, dan komt SD Worx uit op een schatting van "tot 30.000" stemgerechtigde uitzendkrachten.

Het is dit jaar de eerste keer dat uitzendkrachten die al enige tijd in een onderneming aan de slag zijn, ook mogen stemmen bij de sociale verkiezingen. 

Voorwaarden

Uitzendkrachten mogen alleen stemmen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld gedurende de laatste zeven maanden minstens drie maanden ononderbroken, of 65 losse kalenderdagen, in het bedrijf gewerkt hebben.

Bij de sociale verkiezingen, die om de vier jaar plaatsvinden, worden vertegenwoordigers gekozen in de ondernemingsraad en het comité preventie en bescherming op het werk. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Gobin

  als ze mogen stemmen mogen ze ook op de kieslijst ...

 • Marino Coolsaet

  Mario er zijn regels rond en het is dus niet voor elke uitzendkracht.

 • Mario Tersago

  Totaal onlogisch.. Niet voor elke interimkracht, maar als je maar een interim contract hebt, hooguit een paar weken of maanden ergens werkt.. kan je toch geen zicht hebben op het beleid dat desbetreffende vakbond voert? Dit is louter om de vakbondkas te spijzen en om meer stemmen en dus slagkracht te hebben, naar werkgevers toe.

 • Pierre Bonte

  Super,ben daar ook vanaf,ben zestiger en vind nergens werk,word mooi uitgestoten uit de maatschappij,nu kga genieten van de sneeuwvlokjes