"Toename van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, maar geen problemen met opvang"

belga
Opnieuw komen meer minderjarige vreemdelingen zonder hun ouders in België aan. Dat leidt echter niet tot problemen bij de opvang, zeggen de Dienst Voogdij en Fedasil. "Zij vormen dan ook een prioritaire doelgroep.”

Dit jaar (tot en met september) kwamen al 3.075 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen ons land binnen, aldus De Dienst Voogdij. Dat zijn er nu al bijna evenveel als in heel 2017 (3.111) en zelfs al meer dan in het volledige jaar 2016 (2.927). Het recordjaar 2015 (5.047) blijft wel buiten schot.

In eerdere mediaberichten was nog sprake van bijna 5.600 jongeren voor de eerste negen maanden van 2018, maar dat cijfer is volgens de Dienst Voogdij niet vergelijkbaar met de gegevens van de voorbije jaren. Het bevat namelijk alle aanmeldingen, waardoor sommige mensen meermaals kunnen voorkomen.

De Dienst Voogdij leidt de betrokkenen naar opvang in een observatie- en oriëntatiecentrum van Fedasil en stelt ook een voogd aan. Ondanks de huidige stijging, duiken daarbij geen problemen op, zegt Edward Landtsheere, woordvoerder van de FOD Justitie, waaronder de Dienst Voogdij valt.

Ook volgens Fedasil is er geen tekort aan opvangplaatsen. "Er zijn inderdaad meer minderjarigen, maar er zijn nog voldoende opvangplaatsen voor iedereen", reageert Mieke Candaele van Fedasil. "De niet-begeleide minderjarigen zijn ook een prioritaire doelgroep. Het zou erg zijn als we hen niet zouden kunnen opvangen. En mocht zich een probleem stellen, gaan we meteen de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat geen enkel kind op straat belandt." 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor VOS

  Het is de bedoeling van die ouders om hun kinderen naar Europa te sturen. Eens hier en hun papieren in orde kunnen hun ouders ook naar hier afzakken. Gezinshereniging heet dat.

 • guy perain

  Hebben die ook allemaal een papier bij met toelating van hun ouders om alleen te reizen??

 • dominique castelein

  mei 2019,de eu-trado partijen afstraffen en stemmen oor nationalistische partijen die de grenzen willen sluiten,de nieuwkomers terug sturen,geen familiehereniging en op het zelfde moment justitie hervormen en de Ervm afschaffen

 • Jean West

  Als Trump kinderen scheid van hun ouders staat de wereld op zijn kop. Als ouders hun kinderen alleen op pad sturen (misbruiken) om achteraf herenigd te worden is er geen enkel probleem.

 • Luc Brouckaert

  Eerst de minderjarigen, daarna familiehereniging, et voila, wij zijn binnen en het feest kan beginnen.