“Tijd voor je pilletje” en “Ga nog een boterham met choco eten, jongen”: Vlaams Belang en Theo Francken rollen vechtend over straat

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en N-VA-Kamerlid Theo Francken.
BELGA/EPA Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en N-VA-Kamerlid Theo Francken.
Als er nog iemand mocht aan twijfelen dat het Vlaams Belang klaar staat om zijn duivels los te laten op het Vlaamse regeerakkoord dat in de maak is, mogen die twijfels nu wel definitief de vuilbak in. Want terwijl Vlaams Belang en N-VA elkaar enkele maanden geleden nog bijzonder hoofs en beleefd behandelden, lijken nu alle remmen losgelaten. Op Twitter bekvechten ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en Vlaams Belangers al de hele voormiddag in een weinig fraai schouwspel.

“Wat een juridische lulkoek. LULKOEK”, stak Francken vanmorgen het vuur aan de lont. Aanleiding was het pleidooi van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens op Radio 1 om sociale woningen enkel voor te behouden aan wie de Belgische nationaliteit heeft en Nederlands spreekt. “Ik denk dat er een minimumvoorwaarde moet zijn voor nieuwkomers dat zij eerst bijdragen aan het sociaal systeem vooraleer ze er rechten kunnen uit putten. Wie geen Nederlands praat, wie niet over onze nationaliteit beschikt, kan geen recht hebben op een sociale woning. Dat is voor ons belangrijk. Als dit soort beleidsmaatregelen in het regeerakkoord terechtkomen dan zullen we dit uiteraard ook steunen.”

Maar dat voorstel is juridisch onmogelijk, maakte Francken duidelijk. “Ik wacht intussen al MAANDEN op eerste migratievoorstellen van Vlaams Belang-fractie”, voegde hij er aan toe. “Noppes. Nada. Zero.” 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde persoonlijk: “Tijd voor je pilletje, Theo”, klonk het smalend. “Het is niet omdat de Vlaamse onderhandelingen niet lopen zoals je wil, dat je dat op ons moet afreageren #gefrustreerd.” 

Waarop Francken weer reageerde: "Wat een niveau zeg. Als je het inhoudelijk niet kan halen, speel je het op de man? Als dit de manier is waarop jullie aan politiek doen, ben ik blij dat we met jullie niet besturen. Foei.”

De twisten over en weer gingen de hele voormiddag verder, met verschillende Vlaams Belangers die Francken uitdaagden en bijvoorbeeld verwezen naar de Raad van State die onlangs het koninklijk besluit, waarin Francken de retributie voor een verblijfsvergunning optrok, vernietigde. “Ga nog een boterhammetje met choco eten, jongen”, repliceerde de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie daarop aan Chris Janssens. 

Francken bleef erbij dat het Vlaams Belang-voorstel juridisch onhaalbaar is en verweet de partij al maandenlang “vetbetaald" te “niksen”. “Of zeggen jullie zomaar wat? Vijf jaar praatjes maken zijn veel praatjes. We zullen zien wie dat in 2024 nog gelooft.” 
326 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  U benoemt juist de eigenschappen van de trado-partijen, Gino Denil :)

 • Gino Denil

  Moesten Vlaams gezinde partijen niet zo oubollig, onverdraagzaam, conservatief en te rechts zijn dan was het probleem misschien al opgelost, Marc Baeyens.

 • Marc Baeyens

  Moesten de Vlaamse trado-partijen wat Vlaams gezinder zijn dat was alles veel eenvoudiger geweest en was er geen extremistische partij nodig als stok achter de deur.

 • Mieke Vhuyst

  Gerda Rosiers... *Zucht* U beseft dat dit hypothetische tekort er was omdat het Planbureau een tiental maatregelen van het Vlaams Belang, toevallig de grootste inkomsten, weigerde na te rekenen. Zoals migratiestop, transfers naar Wallonië, inkrimpen overheid, afschaffing koningshuis, enz.

 • Moehmena Rahous

  @Gerda Rosiers: waarom kan VB niets doen aan federale materie ? Omdat zij uitgesloten worden. En net omdat VB uitgesloten wordt is er een federale put van 11 miljard. Immers Vlaanderen betaalt 143 EUR maandelijks aan iedere Waal, wat al 8 miljard is! Indien VB en NVA samen in de federale zouden zetelen dan kon men Vlaanderen los koppelen van Belgie; en die Vlaamse 8 miljard ook; die dan in Vlaanderen blijven. Gezond verstand gebruiken aub.