"Tihange 3 wellicht komende dagen opnieuw actief"

Federaal minister van Energie, Marie-Christine Marghem, benadrukt dat het incident met de kernreactor Tihange 3 geen 'nucleair' incident was, maar een probleem aan een transformator. "Er was dus geen enkele impact op de nucleaire veiligheid, noch op de veiligheid van de omwonenden of de medewerkers van Electrabel", zo stelt ze vanavond in een mededeling. Electrabel en Elia verwachten dat de reactor wellicht de komende dagen opnieuw in dienst genomen kan worden, voegt de minister eraan toe.

Marghem wijst er ook op dat het elektriciteitsnetwerk in evenwicht is en de bevoorrading onder controle. De weersverwachtingen voor vandaag en morgen in de buurlanden en vooral in Frankrijk zijn "bijzonder zacht voor de tijd van het jaar", waardoor een verhoging van de importcapaciteit mogelijk is.

Volgens de gegevens van netwerkbeheerder Elia zijn het productiepark en de verbindingen met het buitenland volledig beschikbaar. Ook het evenwicht van het net blijft verzekerd. De strategische reserves kunnen indien nodig geactiveerd worden, vervolgt de minister. Elia behoudt ondanks het incident de stroomindicator voor de volgende zeven dagen op groen, zo besluit minister Marghem.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem.
BELGA Minister van Energie Marie-Christine Marghem.

"Er is voorlopig geen enkel probleem voor de elektriciteitsbevoorrading voor ons land." Dat heeft Barbara Verhaegen, de woordvoerster van Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, bevestigd. "We zijn wel heel kwetsbaar geworden door het uitvallen van Tihange 3", geeft Verhaegen toe. "Er mag nu niets meer met een andere centrale gebeuren, want dan komen we wél in de problemen."

Eerder vandaag was de kerncentrale van Tihange 3 stilgelegd na een brand in het hoogspanningsstation van Electrabel op de site van Tihange 3. Dit station transformeert de geproduceerde elektriciteit van de centrale voordat ze op het hoogspanningsnet wordt gebracht. Door de brand werd de centrale automatisch van het net afgekoppeld.

Warm weer en stakingen
Elia bevestigt dat er een aantal factoren zijn die geruststellend zijn voor de huidige energiebevoorrading: er zijn de 'vrij normale' temperaturen voor de tijd van het jaar, waardoor het verbruik niet wordt opgedreven. Voorts zijn er de gas- en kolencentrales en de installaties voor hernieuwbare energie die volop draaien, en de interconnecties die ons land toelaten om energie uit onze buurlanden in te voeren. Elia geeft toe, dat de import van energie de laatste tijd sterk is toegenomen.

Ook de provinciale actiedag van morgen is in de huidige context geen slecht nieuws voor Elia, omdat de vraag naar energie door de stakingsacties zal verminderen.

Kwetsbare situatie
Anderzijds mag er - met vier kerncentrales die momenteel stilliggen - niet veel meer gebeuren. "Als er nu nog een centrale uitvalt, kunnen we in de problemen komen voor onze energiebevoorrading", zegt Barbara Verhaegen.

Tot slot wijst de woordvoerster van Elia er op dat ons land nog over een zogeheten strategische voorraad beschikt, dankzij het plan-Wathelet dat was opgesteld met het oog op de vroeger voorgenomen nucleaire uitstap. "Het gaat om 850 megawatt", aldus Verhaegen. "750 megawatt van de gascentrales van Vilvoorde en Seraing, en 100 megawatt van het vraagbeheer van zogeheten afschakelbare klanten."

Wie zich wil vergewissen van de situatie van de energievoorziening in ons land, kan surfen naar winterklaar.be. "U zult zien dat alle lampjes op groen staan", zegt de woordvoerster.

Als er nu nog een centrale uitvalt, kunnen we in de problemen komen voor onze energiebevoorrading

Barbara Verhaegen
Medialaan

"Technische oorzaak"
GDF Suez meldde vandaag op zijn website dat de kernreactor Tihange 3 sinds 10.32 uur 'ongepland' stilligt. Oorzaak was een brand in een hoogspanningspost, die de centrale verbindt met het hoogspanningsnet van Elia. Het vuur is intussen geblust. De veiligheidsprocedures hebben gewerkt, zegt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert.

Het lijkt erop dat met de brand geen kwaad opzet gemoeid was. "De eerste elementen wijzen op een technische oorzaak", zegt Keyaert.

Hoelang de reactor, die een capaciteit heeft van 1.048 megawatt, buiten strijd zal zijn, is nog niet duidelijk. Electrabel onderzoekt wat er gebeurd is en hoelang de herstellingen zullen duren.

Onbeschikbaar tot dinsdagochtend
Voorlopig staat Tihange 3 aangeduid als onbeschikbaar tot dinsdagochtend, maar dat is een zeer voorlopige planning, benadrukt Keyaert. In de loop van de dag zou er meer duidelijkheid moeten komen over de onbeschikbaarheid van de reactor.

Feit is dat de heropstart van een kernreactor geen gemakkelijke klus is. Door de brand liggen nu vier reactoren met elk een capaciteit van meer dan 1.000 megawatt stil in ons land. De 'scheurtjesreactoren' Doel 3 en Tihange 2 staan sinds maart op non-actief. Doel 4 viel in augustus stil na een geval van sabotage. Tihange 3 is de vierde reactor die stilligt in België en cruciaal om de stroombevoorrading tijdens de winter te garanderen.

Energiebevoorrading
Electrabel besliste onlangs om de geplande onderhoudswerken aan de reactor uit te stellen om de Belgische energiebevoorrading niet onnodig in het gedrang te brengen.

Voorlopig staat Tihange 3 aangeduid als onbeschikbaar tot dinsdagochtend, maar dat is een zeer voorlopige planning

Woordvoerster Electrabel