"Tientallen bedden in instellingen blijven leegstaan"

BELGA
Sp.a-parlementslid Freya Van den Bossche is niet mals voor minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Die zei over de zaak van de twee Antwerpse twee meisjes dat er extra plaatsen zullen bijkomen in gemeenschapsinstellingen. Maar volgens Van den Bossche vertelt Vandeurzen maar een deel van het verhaal. Zo blijven de komende jaren tientallen bedden leeg door een gebrek aan investeringen en keuzes van de minister, aldus Van den Bossche.

De problematiek rond het capaciteitsgebrek in de jeugdzorg werd de afgelopen dagen nog eens aangesneden. Dat gebeurde naar aanleiding van twee jonge meisjes die in Antwerpen enkele nachten moesten doorbrengen in een politiecel door een tekort aan opvangplaatsen. Jo Vandeurzen deelde daarop mee dat hij inspanningen doet om de capaciteit te verhogen. Zo zei hij dat er nieuwe plaatsen bijkomen in de gemeenschapsinstelling in Wingene.

Volgens oppositielid Freya Van den Bossche (sp.a) verzwijgt Vandeurzen echter een deel van het verhaal. "Wat hij er niet bij vertelt, is dat de renovatie van de campus in Wingene de voorbije legislatuur gebeurde, en er dus al sinds het begin van deze legislatuur 40 extra plaatsen in gebruik hadden kunnen genomen worden. Daar is personeel voor nodig, maar Vandeurzen wilde hier geen budget voor vrijmaken, ondanks aandringen van sp.a".

Volgens haar sluit Vandeurzen ook 26 plaatsen in Ruiselede. "Zogezegd omdat die instelling gerenoveerd zal worden. Hij weet echter zeer goed dat deze renovatie ten vroegste zal beginnen in 2017, en deze 26 plaatsen dus nog minstens twee jaar beschikbaar kunnen zijn voor jongeren die er nood aan hebben. Vandeurzen laat die jongeren nu gewoon in de cel slapen."

Verzuiming
Van den Bossche neemt de CD&V-minister fors op de korrel: "Vandeurzen had het capaciteitsgebrek in gemeenschapsinstellingen allang fors kunnen terugdringen, maar hij heeft dat verzuimd. Het is zijn keuze om geen geld te voorzien voor personeel. Het is zijn keuze om de capaciteit van gemeenschapsinstellingen niet ten volle te benutten. Het is zijn keuze dat ook de komende jaren tientallen bedden in gemeenschapsinstellingen zullen blijven leegstaan, ondanks de grote nood eraan."

Vandeurzen laat jongeren in nood in de cel slapen.

Freya Van den Bossche