"Tienduizenden moslimjongeren leven in angst en dat is de fout van imams en islamgeleerden"

Montasser AlDe'emeh trok naar verschillende Brusselse scholen en hoorde hoe kinderen geloofden in een 'straffende god'.
AFP Montasser AlDe'emeh trok naar verschillende Brusselse scholen en hoorde hoe kinderen geloofden in een 'straffende god'.
Tienduizenden Belgische moslimjongeren zijn bang om te leven. Tot die opvallende vaststelling kwam Montasser AlDe'emeh nadat hij verschillende scholen in het Brusselse bezocht. Hij hoorde er overal hetzelfde verhaal: "De leerlingen hebben nachtmerries, kunnen niet slapen. Ze denken dat Allah hen zal straffen omdat ze eens iets mispeuterd hebben." De verantwoordelijken? "Imams, islamgeleerden en predikers", schrijft AlDe'ehem vandaag in Knack.

AlDe'emeh trok onder meer naar het Atheneum in Anderlecht, naar basisschool De Weg-Wijzer in Evere en het Koninklijk Atheneum in Koekelberg. Hij stelde de leerlingen - van de zesde klas tot bijna-schoolverlaters - allemaal dezelfde vraag: 'Wie leeft in angst?'. Meer dan de helft stak zijn vinger in de lucht. 

De verhalen die de tieners naar boven brengen, zijn pure horror: "Eén jongen heeft het over een engel die zijn schedel met een hamer zal bewerken", vertelt AlDe'emeh in Knack. "Een andere haalt aan hoe zijn beenderen in het graf zullen worden verpulverd. Een meisje dat al jaren met angsten leeft, barst in tranen uit als ik haar horrorverhalen één voor één ontkracht."

Het negatieve wereldbeeld is gevormd door de verhalen die ouders vertellen, maar vooral - en belangrijker - door wat leerkrachten van koranscholen of imams verkondigen. Tot die conclusie komt AlDe'emeh. "Nochtans zijn zij het best geplaatst om die verhalen te ontkrachten. Toch doen ze het niet. Via hun indoctrinatie creëren ze een angstcultuur, zeker bij kinderen die van thuis uit niet het culturele kapitaal meegekregen hebben om die verhalen te relativeren en te plaatsen."

Imams en korangeleerden zijn het best geplaatst om horrorverhalen te ontkrachten. Toch doen ze het niet. Via hun indoctrinatie creëren ze een angstcultuur

Jihadexpert Montasser AlDe'emeh

"Laat kinderen kind blijven"

AlDe'emeh probeert hen ervan te overtuigen dat dergelijke gruwel niet in de koran terug te vinden is, ookal hameren predikers en moslimgeleerden erop dat de verhalen die ze vertellen "authentiek en waar" zijn. 

"Het wordt hoog tijd dat de Belgische moslimleiders hun verantwoordelijkheid nemen", roept AlDe'emeh dan ook op. "Laat kinderen kind blijven. Want de burgers van dit land, die zich al bevrijd hebben van het katholieke doemdenken, zijn evenmin bereid om aan de zijlijn toe te kijken hoe moslimkinderen in naam van Allah met angst en schuldgevoelens worden opgezadeld - dat is misdadig. Het is tijd voor een islamitische verlichting, tijd om oprechte kritische en rationele stemmen een forum te geven." (lees hieronder verder)

Team antiradicalisering

De verhalen die jongeren vertellen over een 'straffende god', choqueren ook leerkrachten en schooldirecteurs. Jacky Goris, algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs van Scholengroep Brussel, stelde onlangs een team samen om de radicalisering van Brusselse jongeren tegen te gaan en de invloed van salafistische haatpredikers in te dammen. Montasser AlDe'emeh maakt deel uit van dat team. Serge Algoet, directeur van het KA, kan dan weer niet vatten "hoe het schrikbeeld van het laatste oordeel - dat wij enkel nog kennen van oude schilderijen - anno 2017 nog tot de werkelijkheid lijkt te behoren".

De bevindingen van Montasser AlDe'emeh over de radicalisering bij moslimjongeren kan u hier uitgebreid nalezen.
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zakaria Atrassi

  Jong en gefrustreerde man, met ne Klein puzzeloike , en weer ene dat van ons belgisch systeem Wil profiteren, traitre

 • boyka Sa

  Een stunt van de N-va om subsidies te schrappen. Even een hypocriet erbij halen die homans haar zever bevestigd en klaar is kees. Pppppfffffff

 • Rachid XXX

  Ik zou ook bang hebben moest ik als kind lezen dat mijn handen worden afgekapt als ik steel, dat er een wereld is waar vrouwen minder krijgen dan mannen, dat ik naar het vuur kan vliegen als ik iets fout doe, 70 maagden zitten te wachten als ik flink ben, ik van de platte wereld kan vallen, en wat staat er nog allemaal in hun boeken geschreven door een rover waar ik als kind ook bang van zou hebben. Toegegeven die 70 maagden zegt me wel iets xx

 • Lily Of Flanders

  Georganiseerde religie is een groot kwaad.

 • Bartje De Wever

  Schaf religie af. Verboden. Een godsdienst heeft alleen nadelen. Strooit verdeeldheid en haat. Is enkel opgericht om zoals dit voorbeeld de mensen bang te maken voor deze te onderdrukken.