"Theo Francken verkondigt pure nonsens", zegt advocate Syrische familie

"De staatssecretaris voor asiel verkondigt juridische nonsens", dat zegt de advocate van de Syrische familie op het weigeren van een officieel visum voor een familie uit Aleppo door Theo Francken. Mieke Van Den Broeck van Progress Lawyers Network haalde vanochtend op Radio 1 hard uit naar Francken omdat hij een rechterlijke beslissing negeert en zo een markt voor mensensmokkelaars creëert.

Mieke Van Den Broeck, de advocatie van een Syrische familie uit Aleppo, eist een dwangsom van 4.000 euro per dag, zolang ons land hen een visum weigert te geven. Belgische vrienden van die familie willen hen legaal naar hier halen. Niet via de gevaarlijke vluchtroute dus, maar met een officieel visum. 

Boze rechter
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei gisteren dat hij de familie geen visum wil geven. Hij gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg. Zolang het schorsende beroep loopt, betaalt de Belgische staat niets. Maar advocate Mieke Van Den Broeck zegt vanochtend dat Theo Francken zijn boekje ver te buiten gaat. "Theo Francken mag als staatssecretaris een rechter helemaal niet tegenspreken. In België zijn de rechterlijke macht en de uitvoerende macht nog altijd gescheiden. Toen de rechter de uitspraken van Francken gisteren hoorde, was hij furieus. Andere Europese landen geven wel een humanitair visum aan vluchtelingen. De staatssecretaris drijft met deze beslissing mensen in de handen van mensensmokkelaars."

Precedent voor Europa
Theo Francken reageerde iets later vanochtend op de uitspraken van de advocate dat hij wel het recht heeft om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter en dat hij die stap zeker zal zetten. "Ik heb nog opties, de procedures zijn nog niet uitgeput. Ik kan bijvoorbeeld nog naar Cassatie gaan. Dit is een krankzinnig arrest. De Syriërs willen geen humanitair visum, maar een visum voor een kort verblijf krijgen, om in België vervolgens asiel aan te vragen. Als ik dat doe, moet ik aan elke Syriër, ook al heeft hij geen enkele band met ons land, een visum voor drie maanden opsturen en hem binnenvliegen. Dat doet heel het asielsysteem in elkaar stuiken. Deze situatie is dramatisch voor dat gezin, dat besef ik, maar dit kan niet door de beugel op een metaniveau. De Conventie van Genève zegt dat je pas assiel kan aanvragen als je fysiek in een land bent. Er zijn te veel vluchtelingen in de wereld nu, we kunnen dat niet afschaffen."

Staatssecretaris van Asiel en Migratie.
Photo News Staatssecretaris van Asiel en Migratie.

"Onaanvaardbaar"

Vluchtelingenwerk Vlaanderen reageert scherp. Volgens de organisatie legt ons land niet alleen een vonnis naast zich neer, maar negeert het ook de cijfers van de Verenigde Naties, die stellen dat dit jaar al 3.800 mensen het leven lieten in de Middellandse Zee.

"Op het hoogtepunt van het conflict in Syrië zou deze mogelijkheid nochtans absoluut moeten gebruikt worden", luidt het. "Zo kunnen Syriërs op een legale en veilige manier naar België komen en hier bescherming aanvragen. Zeker als zij banden hebben met ons land."

De organisatie wijst erop dat het aantal asielaanvragen momenteel beperkt is en dat België zelfs opvangplaatsen afbouwt. "Wij kunnen en moeten meer doen voor vluchtelingen. Dat de regering dit weigert en zelfs een rechterlijke beslissing naast zich neerlegt is onaanvaardbaar."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels