"Theo assassin!": honderden mensen eisen ontslag van Francken en Jambon na dood van peuter Mawda

BELGA
Aan de WTC-toren in Brussel zijn enkele honderden mensen samengekomen om het ontslag van Jan Jambon en Theo Francken te eisen. Ze doen dat nu blijkt dat de tweejarige Mawda woensdagnacht tijdens een politieachtervolging door een kogel om het leven gekomen is. Of het schot daadwerkelijk door een agent gelost werd, wil het parket echter nog niet bevestigen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Onder meer MRAX (een Franstalige beweging tegen racisme; nvdr) en Ciré (een vzw die de rechten van vluchtelingen en vreemdelingen wil versterken; nvdr) riepen op tot de betoging. Volgens de organisatoren zijn de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie "politiek en ideologisch verantwoordelijk voor deze moord". "Theo assassin" (Theo moordenaar; nvdr) scanderen ze dan ook in het filmpje.  "Iedereen haat de politie", klinkt het voorts in koor bij de menigte.

Mark Baert

Naarmate de avond vorderde, werd de groep groter. De betogers wilden tot aan het kabinet van Jambon stappen, maar politieblokkades verhinderden dat.

BELGA

"Ze spreken van een verdwaalde kogel. Maar als je bewust naar een bestelwagen met mensen erin schiet, kan je niet van een ongeluk spreken. Er waren andere manieren om het voertuig tot stilstand te brengen", zegt Vincent Cornil van MRAX.

BELGA

"Dit is het resultaat van een proces dat al een tijd aan de gang is en de migranten criminaliseert. Jambon en Francken hebben dat proces in gang gezet met termen zoals 'opkuisen'. Toen de uitgewezen Sémira Adamu twintig jaar geleden stierf, nam de toenmalige minister Louis Tobback ook ontslag. We eisen dus nu ook het ontslag van Francken en Jambon."

De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport.
Handout The Guardian De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport.

Na de achtervolging beschoot de politie de bestelwagen vol migranten toen die op de agenten wilde inrijden. In het voertuig zaten 26 volwassenen en vier kinderen. Een vijftiental politiewagens probeerde het voertuig meermaals te doen stoppen, maar dat lukte niet. Pas tachtig kilometer verder en na een wilde achtervolging op de E19/E42 -ter hoogte van Maisières bij Bergen- kon het voertuig uiteindelijk tot stilstand gebracht worden.

Mark Baert

"Toen de agenten uitstapten, trapte de bestuurder het gaspedaal opnieuw in en probeerde hij politieagenten omver te rijden. Daarom vuurden de agenten meerdere schoten af", zegt het parket. De bestelwagen botste uiteindelijk tegen een voorligger.

Mark Baert

In de bestelwagen trof de politie het tweejarig meisje zwaargewond aan, met een bebloed gezicht. "Er is nog een ambulance gekomen om haar te redden, maar het kind is vrij snel overleden." Het Comité P is een onderzoek gestart naar de verantwoordelijkheid van de politieambtenaren.

Marc Baert
Photo News

Jambon leeft naar eigen zeggen mee met de slachtoffers van de achtervolging en de schietpartij in Bergen, maar ook met de agenten. De N-VA-minister wil de definitieve vaststellingen van het parket afwachten, maar wijst wel op "de drieste omstandigheden waarin mensensmokkel gedijt". "De politiediensten hebben hun werk gedaan, zij moeten daar elke dag tegen vechten."

Photo News

De Iraaks-Koerdische familie van het meisje leefde in het Verenigd Koninkrijk, maar werd uitgewezen naar Duitsland. Via ons land probeerden ze terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk.

Photo News604 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Holdensrath

  Honderden onnozelaars, gelukkig zijn er nog enkele miljoenen die hier anders over denken.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Waarom plaatsen zich met kinderen in een busje maar zeggen ze niks ook in een koelwagen met kinderen zij zijn verantwoord en uiteindelijk zullen van ons profiteren zoals de rest

 • charlie papaleo

  Politie treft geen schuld!!!!

 • anna Vandenberg

  Criminelen zullen op het idee om kinderen de gebruiken om te ontsnappen aan de politie.

 • Danny Valckx

  Een kind mag NOOIT slachtoffer worden van eender welk conflict ! En dat dit dan nog gebeurt in één van de rijkste welvaartstaten van de wereld is des te schrijnender. Veel sterkte aan de ouders, die, enkel op zoek zijn voor een betere toekomst voor hun kind en daarvoor mogen ze nu in Belgie hun kind gaan begraven ! Ik ben beschaamd voor allen die dit nog goedkeuren ook !