'Testen op Locatie' voor homo's

Helpcenter en Sensoa starten zaterdag met het proefproject 'Testen op Locatie'. Daarmee willen ze homoseksuele mannen bereiken die zich anders niet of te laat zouden laten testen op hiv of andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). In bijna 1 op de 2 gevallen (39 pct) wordt hiv-besmetting immers heel laat vastgesteld, luidt het bij de initiatiefnemers.

Angst
Jaarlijks worden in ons land een duizendtal nieuwe besmettingen met hiv geregistreerd. Bijna een op de twee mannen merkt pas heel laat dat hij besmet werd met het hiv-virus. Nochtans wordt hiv in een vroege fase (net na de besmetting) heel gemakkelijk overgedragen bij onveilig seksueel contact. Een vroege detectie is dus cruciaal. Mannen laten zich echter na risicogedrag vaak niet testen op hiv en soa. Angst voor de huisarts is een van de redenen waarom een dergelijke test wordt uitgesteld.

Naar Nederlands model
Daarom ontwikkelden Helpcenter en Sensoa een proefproject waarmee ze homoseksuele mannen toch over de streep willen trekken om hiv-infecties vroeger te laten detecteren. Voor het project werd een methode uit Nederland overgenomen. Daar wordt screening op hiv/soa op locatie al langer aangeboden. In België wordt de op locatie-methode voor het eerst gebruikt.

Antwoord via sms
Voor het project werden twee locaties uitgekozen: een homosauna en een fetisjclub in Antwerpen. In beide locaties zullen drie mensen van het project -een arts, een counseler en een vertegenwoordiger van Sensoa- vijf keer testen afnemen. De testen zijn gratis en worden indien gewenst anoniem georganiseerd. De betrokkene wordt achteraf via sms op de hoogte gebracht van het resultaat van het onderzoek. De hulpverleners hopen in totaal 100 à 150 mannen te testen. Eind juli loopt het project af. (belga/sd)