"Test-Aankoop mag zich niet in de plaats stellen van gezondheidsautoriteiten"

Beeld ter illustratie, Test-Aankoop heeft 55 homeopathische medicijnen onderzocht. Het nut daarvan wordt betwist en negen middelen worden zelfs afgeraden.
ANP Beeld ter illustratie, Test-Aankoop heeft 55 homeopathische medicijnen onderzocht. Het nut daarvan wordt betwist en negen middelen worden zelfs afgeraden.
Test-Aankoop stapt buiten haar bevoegdheid bij pogingen om de Belgische en Europese gezondheidsautoriteiten te vervangen. Dat zegt de vereniging van bedrijven werkzaam in het domein van homeopathische geneesmiddelen Homeopathy Belgium Industry Association (HBIA), in een reactie op de bericht in onze krant en ‘Le Soir’ waarin de consumentenorganisatie het nut van homeopathische medicijnen betwist.

Test-Aankoop heeft 55 homeopathische medicijnen onderzocht. Het nut daarvan wordt betwist en negen middelen worden zelfs afgeradenHBIA stelt in een reactie dat homeopathische producten als geneesmiddel worden erkend op basis van een Europese richtlijn, die in 2006 in Belgisch recht werd omgezet. Die wetgeving wordt strikt toegepast in België, waar het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) verantwoordelijk is voor de evaluatie en controle van geneesmiddelen. 

HBIA vindt het dan ook onaanvaardbaar dat Test-Aankoop een wettelijk statuut in twijfel trekt, zonder hiervoor de bevoegdheid te hebben. 

Methodologie

De vereniging geeft aan dat homeopathische geneesmiddelen hun plaats hebben in een breed aanbod aan effectieve, veilige en kwaliteitsvolle geneesmiddelen en therapeutische mogelijkheden. "Op deze manier passen ze in het kader van de Evidence-Based Practice. Deze methodologie helpt de gezondheidsprofessionals bij het maken van therapeutische keuzes op basis van de sterkste bewijzen uit wetenschappelijk onderzoek en ervaring, waarbij uiteraard ook rekening moet worden gehouden met de voorkeuren van de patiënt", klinkt het.

Homeopathische geneesmiddelen bieden bovendien een antwoord op uitdagingen voor de volksgezondheid, zoals het terugdringen van overmatig antibioticagebruik, aldus de vereniging. Zo is er de EPI3-studie, die heeft aangetoond dat een behandeling met homeopathische geneesmiddelen het mogelijk maakt om het antibioticagebruik met een factor 2 te verminderen, met behoud van hetzelfde klinische voordeel zonder kans op gezondheidsschade voor de patiënt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VANGOSSUM

  Testaankoop doet wat de autoriteiten niet doen. Objectief de werking van een medicijn evalueren.

 • Dan Midden

  Was jaren lid van Test aankoop, heb het opgezegd omdat ze steeds blijk gaven van onkunde waarbij vaak ten onrechte Franse producten aangeprezen werden tgv moederhuis test achats. Ik heb sindsdien al veel geld bespaart door geen abonnement meer te hebben. Tevens frapant dat ze je nadien bestoken om terug klant te worden. Iets dat ze zelf vaak "aanklagen"

 • Johan Billiet

  Gebruik al jarenlang occasioneel homeopathische bereidingen, naargelang de aandoening, werkt wel...Heeft ook gewerkt bij dochter van anderhalf die niet wist wat haar werd toegediend, men kan een klein kind moeilijk van vooringenomenheid betichten noch op de hoogte te zijn van het placebo-effect. Gewoon achterlijke bende, andere (buitenlandse) consumentenorganisaties zijn daar meer genuanceerd..

 • Baldr VanHoek

  Wie dan wel? De politiek met haar zwakte omdat ze als een klein kind blindelings de lobby's van de ordes en commerciele belangen dient?

 • Eric Grosemans

  De kwakzalvers zijn op hun teentje getrapt. Met suikerbolletjes en geschud water genees je niets. Degene die er wel baat bij menen te hebben, hun ziekte zit meestal tussen de oren, of teren op een placebo effect.